Thomas Edisun's Electric Light Bulb Band – The Red Day Album

Thomas Edisuns Electric Light Bulb Band - The Red Day Album.jpgBegin jaren zeventig tekende een Amerikaanse band met de pseudo-Nederlandse naam Zuider Zee een contract bij het prestigieuze Columbia label. Ze speelden powerpop, maakten een plaat en verdwenen weer. Eén van de redenen: bassist John Bonar werd bijna doodgeslagen na een poging autodieven er van te weerhouden de bandbus te stelen. Songschrijver Richard Orange ging nog even solo verder, maar verdween al gauw uit de popannalen, ondanks dat hij voor onder meer Cindy Lauper liedjes ging schrijven. En dat terwijl het jaren daarvoor zo mooi begon. Een groepje 16-jarige scholieren uit Lafayette, Louisiana begreep de tijdgeest van 1967 perfect en het dat jaar uitgebrachte Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band had hen volkomen in de greep. Ze vormden een band die ze Thomas Edisun’s Electric Light Bulb Band noemden, boekten een studio voor een weekend en namen een paar tracks op. Dat herhaalden ze een paar keer, gebruikten één van die weekenden om de opnames te mixen en gingen op zoek naar een platenmaatschappij. Maar niemand wilde de collectie nummers uitbrengen. Pas nu, bijna veertig jaar later verschijnt The Red Day Album. De link met Sgt. Pepper ligt er overduidelijk boven op (ondanks de zangeres in het prachtige “Common Attitude”) en de vrolijke light psych flower power-pop zou toch een snaar geraakt moeten hebben. Dat blijkt wel nu platenlabel Gear Fab waarschuwt voor illegale downloadversies die de ronde schijnen te doen. Teruggevonden meesterwerk? Bij lange na niet, maar wel een vrolijke Summer of Love-plaat.


mij=Gear Fab Records / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven