Within Temptation – Hydra

Within Temptation - HydraPuur vanuit commercieel opzicht beschouwd is de rond blikvanger Sharon den Adel opgetrokken band al jarenlang het meest succesvolle exportproduct van Nederland uit de harde muzieksector. Ooit, in een ver en grijs verleden, waren de gitaren hard ingemixt en werd er flink op los gegrunt, maar naar gelang de tijd verstreek ontstond een meer gestroomlijnd geluid dat meer dan zijdelingse raakvlakken had met het door metalheads veelal gehekelde popgenre. Niettemin heeft de muzikale verschuiving de band geen windeieren gelegd en werd wereldwijd succes geboekt. Er werd besloten het ditmaal weer eens over een andere boeg te gooien en de diversiteit van het Within Temptation-geluid weer naar voren te halen. Vandaar ook de titel van het kleinood, verwijzend naar het veelkoppige monster uit de Griekse mythologie dat telkens voorzien werd van twee nieuwe hoofden als er één afgehakt werd. De diversiteit wordt ondermeer vormgegeven door de introductie van een keurkorps aan hulptroepen, die nachtegaaltje Den Adel vocale bijstand verlenen. Zo zijn daar Tarja Turunen (ex-Nightwish), Howard Jones (ex-Killswitch Engage), Dave Pirner (Soul Asylum) en rapper Xzibit. Met name de laatste zorgt voor een nogal vreemde eend in de bijt. Het uiteindelijke doel was een terugkeer naar een steviger geluid te bewerkstelligen, maar die opzet is slechts ten dele geslaagd. Weliswaar zijn de gitaren wat harder en is een sporadische grunt te horen, maar de productie gaat nog altijd gebukt onder een stortvloed van melodieuze bombast en dat haalt de meerwaarde van deze cd, verpakt in stilistisch prachtig uitgevoerd digipack, enigzins naar beneden. De verstokte fans zullen de voorgekookte dis ongetwijfeld met smaak verorberen, maar de kans is groot dat de rest van het metalen legioen hoofdschuddend de hulp zal inroepen van held Herakles en diens neef Iolaos om hen ten tweede male in staat te stellen de Hydra een kopje kleiner te maken.


mij=Nuclear Blast

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven