Hunting The Robot – Celebration Moderation

Hunting The Robot - Celebration ModerationTerwijl artiesten als Rolling Stone Brian Jones en Ginger Baker (o.a. Cream) al in de jaren zestig flirtten met invloeden uit de Afrikaanse popmuziek, werd ik (omdat ik toen de leeftijd bereikte waarop men serieus naar muziek gaat luisteren) pas in de vroege jaren tachtig geraakt door de geluiden uit dat mooie continent. Dat kwam met name door David Byrne die, soms met zijn Talking Heads, soms met Brian Eno, invloeden uit de Afrikaanse popmuziek ging verwerken in zijn oeuvre. Daarnaast hoorden de Burundi-drummers hun sound terug in de hits van Adam Ant en elementen uit de JuJu- en High Life-stromingen (oorsprong met name in Nigeria) kwamen we tegen op de vroege jaren tachtig albums van New Wave-giganten als Siouxsie & The Banshees en The Stranglers. Dat de jonge Eindhovense band Hunting The Robot zich ook flink laat inspireren door de Afrikaanse geluiden is niets nieuws onder de zon dus. Na optredens met o.a. Go Back to the Zoo en Kensington en de nodige media aandacht (DWDD, 3FM) is Celebration Moderation hun eerste volwaardige release. Met duidelijke roots in de rock en indie zijn het vooral het springerige, cleane gitaarwerk en de glasheldere productie waarmee Hunting The Robot hier de show steelt. Het album werd door crowdfunding gerealiseerd en het heeft een kleine drie jaar geduurd voor het er eindelijk was, maar dat wachten is de moeite waard geweest. Het eindresultaat is van hoog niveau. Hunting The Robot kent meerdere trucjes en is niet bang om af en toe te experimenteren zonder de swingende basis uit het oog te verliezen. Behalve de sterke zang en prachtige gitaartapijtjes zijn het vooral de rijkdom aan klanken in hun sound en de dansfactor die mij zeer positief opvallen. Stilzitten is bijna onmogelijk bij Hunting The Robot maar soms neemt dit trio ook een stapje terug. In het mooi meeslepende “Heroin” bijvoorbeeld. Met mijn favoriet, “Trip the Light Fantastic” op de stereo, maar ook met een song als “Pur Gris”, swing je daarna zeker je laminaat tot poeder. Een bijzondere mix van stijlen, waarbij de Afrikaanse swing de rode draad is, kenmerkt Celebration Moderation. Ik zou het wel weten als ik nog een act zocht voor een zomerfestival.


mij=PIAS

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven