The Common Linnets – The Common Linnets

The Common Linnets - The Common Linnets‘Ik hoop nog altijd dat Ilse DeLange het pad van de productionele perfectie verlaat en een rauwe rock- of bluegrassplaat gaat maken’, schreef ik in 2012 in mijn recensie van Ilse DeLanges voorlaatste album Eye Of The Hurricane. Dat Ilse DeLange mijn stukje heeft gelezen lijkt me zeer onwaarschijnlijk, maar ik ben blij dat zij kennelijk dezelfde gedachte heeft gehad. Ineens was daar het nieuws dat ze al maanden met Waylon onder de naam The Common Linnets bezig was met een onvervalst country/bluegrassalbum én dat ze Nederland gingen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat meedoen leverde vorig jaar al de beste Nederlandse inzending aller tijden en Anouks mooiste album op. Zouden Waylon en Ilse DeLange nu ook zichzelf overtreffen door eindelijk de muziek te maken waar ze allebei zo van houden? Het antwoord is volmondig ja. Wie “Calm After The Storm” al een goed liedje vond kan in zijn handen wrijven. Het is de opener van het debuutalbum van het (gelegenheids)duo en de rustige opmaat naar de rest van het album met nog veel betere liedjes dan het songfestivalnummer. Ilse en Waylon klinken alsof ze een doorgewinterd duo zijn dat al jaren met elkaar muziek maakt en ze halen het beste in elkaar naar boven. Hun stemmen kleuren wonderschoon samen, zoals in het kleine “Still Loving After You” en het heerlijk uitbundige “Lovers & Liars”. Het album ademt soms een prachtig seventiesgeluid. Ilse klonk in jaren niet zo mooi als in het melancholische “Before Complete Surrender”, een nummer dat zo door Linda Ronstadt in haar hoogtijdagen opgenomen had kunnen zijn. En Waylon steekt de enige echte Waylon naar de kroon in de countryballad “Where Do I Go With Me”. Naast country en bluegrass bevat het album met “When Love Was King” ook een scherpe americanasong, met Hammond, bijtende zang van Waylon en spooky vervormde achtergrondvocalen van Ilse. Ik was even huiverig voor een te gladde productie,het album is in Nashville met sessiemuzikanten opgenomen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Ilse DeLange en Waylon leveren als duo hun beste werk sinds jaren af. Dat hoorde Europa ook, “Calm After The Storm” werd beloond met een prachtige tweede plaats op het Songfestival, het beste resultaat voor Nederland sinds 1975. Dat het kalm wordt voor The Common Linnets na de songfestivalstorm betwijfel ik want Ilse en Waylon verbazen vriend en vijand door muziekgeschiedenis te schrijven. Het album is een week na release al platina,”Calm After The Storm” staat hoog in veel Europese hitlijsten én alle dertien nummers van de cd staan in de Single Top 100. Country is door The Common Linnets een klein beetje van haar suffige imago verlost. Laat dit overweldigende succes en deze prachtige plaat een stimulans voor beiden zijn om hun muzikale hart te blijven volgen en om voortaan nooit, maar dan ook nooit meer een overgeproduceerd hitparadepopalbum te maken. Dit schreeuwt om een vervolg.


mij=Universal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven