John Garcia – John Garcia

John Garcia - John GarciaZonder Yawning man was er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid immers nooit een Kyuss of Queens of The Stone Age geweest. Wie weet wat John Garcia of Josh Homme dan nu gedaan had. Dan hadden we misschien nooit de schroeiende windhoosstem van Garcia gehoord. Gelukkig is die weer goed in vorm op zijn titelloze debuutplaat. Na omzwervingen bij ondermeer Hermano, Vista Chino en Unida vond Garcia het tijd om eens wat onder eigen naam uit te brengen. In Kyuss droeg hij nooit bij aan het schrijven de muziek, maar in de loop van de jaren heeft hij blijkbaar toch het nodige bij elkaar gepend. En het gros van wat op zijn nieuwe cd te horen is is best goed te pruimen. Dat het misschien nooit helemaal het niveau haalt van wat Homme en Bjork schreven voor Kyuss kun je hem moeilijk kwalijk nemen. Maar bij vlagen is Garcia ijzersterk. Zo zijn de slepende openingscombi van “My Mind” met zijn gierend stoner gitaarpartijen en de Black Mastiff-cover “Rolling Stoned” een goed genietbare. En ook daarna wordt het nooit slecht gelukkig, Garcia trekt het spectrum duidelijk breder. Misschien dat het daarom ook wel nooit zo zwaar venijnig en verschroeiend heet wordt als in zijn beste Kyuss-dagen. Draai maar eens Sky Valley of een van die andere Kyuss-klassiekers. Het verschil is groter dan ik zelf in eerste instantie voor controle dacht. En dan luister ik toch liever die Kyuss-platen. Helemaal omdat ik bij een flink aantal nieuwe tracks heel erg het idee krijg dat Garcia zijn zing-door-de-megafoon-dat-klinkt-vet-geluid teveel gebruikt. Een op zich best aardige track als “Flower” gaat me daardoor uiteindelijk toch irriteren. Live konden de tracks daardoor uiteindelijk wel eens beter bevallen. Dat zal dan wel in kleine zaaltjes zijn. Zoals dat hoort. Of is dat oneerlijk? Zondag sluit Queens of The Stone Age immers Lowlands af in een afgeladen Alpha, Garcia gaat dat niet gebeuren. En Yawning Man ook niet. Die spelen volgende week in De Hip in Deventer en moeten ze maar hopen dat er überhaupt opmerkzame lieden zijn die weten dat deze legendes in Nederland zijn. Best treurig.


mij=Napalm

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven