Otis Gibbs – Souvenirs Of A Misspent Youth

Otis Gibbs - Souvenirs Of A Misspent Youth“Dit is boerderijmuziek” zegt mijn negenjarige dochter als Souvenirs Of A Misspent Youth van de Amerikaanse singer-songwriter Otis Gibbs bijna afgelopen is. In zekere zin heeft ze gelijk. De tien liedjes op het zevende album van Gibbs kun je op het eerste gehoor wel scharen onder goed in het gehoor liggende country/bluegrass. Maar daarmee doe je Otis Gibbs te kort. Allereerst al de hoes, een dood vogeltje in de palmen van twee handen. En dan die prachtige titel, Souvenirs Of A Misspent Youth. Dit kán geen doodgewone countrymuziek zijn. Dat is het ook niet. Gibbs is een vrije vogel en wil het graag zelf doen en niet van anderen afhankelijk zijn. Hij bracht al zijn albums in eigen beheer uit, dit album is gefinancierd door een succesvolle Kickstartercampagne. Inspiratie haalt hij uit het leven zelve maar ook uit zijn vele reizen waar hij prachtige foto’s van heeft gemaakt. Ervaringen van muzikanten on the road tekent hij op in de podcast ‘Thanks For Giving A Damn’. Gibbs blijkt een storyteller te zijn die verhalen vertelt over mensen zoals jij en ik die elke dag weer het hoofd boven water proberen te houden. Zoals in het wrange “Nancy Barnett” waarin een kleinzoon voorkomt dat het graf van zijn oma plaats moet maken voor een weg. Of “The Darker Side Of Me”, waarin een arbeider niet betaald wordt en zijn donkere kant het daardoor uiteindelijk wint van de goede. Zoals de titel al zegt komen Gibbs’ eigen ‘jeugdsouvenirs’ ook aan bod en daarin is een grote rol weggelegd voor de verhouding met zijn vader. Dat levert schitterende liedjes op als “Ghosts Of Our Fathers” en “With A Gun In My Hand”. Otis Gibbs zingt in tien liedjes met zijn schuurpapieren stem dat het leven niet altijd over rozen gaat. Daarom kun je er beter maar wat van maken en het heft in eigen hand nemen. Gibbs doet het door te doen wat hij leuk vindt,podcasten, mooie reizen maken, die vastleggen op foto’s en de opgedane ervaringen omzetten in songs waarin mooie verhalen verteld worden waar, voor de goede verstaander, veel wijsheid en moois uit te halen valt.


mij=Wanamaker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top