Ensor – Kicks

Ensor - KicksOoit had ik de mazzel dat ik bands mocht boeken, vooral uit de alternatieve hoek. Veelal waren dat Nederlandse bands, en daar zaten parels tussen die helaas vaak te weinig publiek trokken. Muziek waar ik daardoor altijd een zwak heb gehad was die van de in Amsterdam woonachtige Bas Jacobs. Hij was bassist van Seedling, maar zijn kunnen kwam pas echt naar voren in bands als Pfaff en The Ik Jan Cremers. En verder was hij een van de mensen achter het label That Dam! De laatste jaren ben ik, doordat ik boeker af ben en er andere zaken bij zijn gekomen in mijn leven, het zicht wat verloren op de Nederlandse indiescene. Maar gelukkig is er dan altijd nog File Under waar dan een cd binnenkomt van het kwartet Ensor, de nieuwe band van – jawel – Jacobs. Als ik Kicks opzet dan word ik verrast, want het is minder rauw dan zijn eerdere werk. Althans op het eerste gehoor, want van de voorspelbare songs is Jacobs niet. Sterker nog: ik zit meteen op het puntje van mijn stoel, want de songs gaan hun onvoorspelbare weg. Kicks duurt nog geen half uur, zodat we misschien beter kunnen spreken van een EP. Maar de negen songs zijn niet te versmaden. Ze ruiken naar de negentiger jaren waarin Smashing Pumpkins, Pavement en Pixies furore maakten. De laatste worden geëerd in “New Deal”: ‘They seem so unreal, just wanna kiss Kim & Kelly, Deal’. De meest aanstekelijke song is wat mij betreft “I Know You” dat het verdient om een vette hit te zijn. Maar ja, tijden veranderen kennelijk niet, en Jacobs is nog steeds een speler in de marge. Toch verdient hij met Ensor meer. Kicks is namelijk een prachtplaat.


mij=Off Amsterdam

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top