FKA Twigs – LP1

FKA Twigs - LP1Allereerst: check deze Youtube-playlist . Want voor alle acht nummers op EP1 en EP2 nam Tahliah Barnett namelijk een aparte video op, met “Water Me” als grootste succes. Ook voor haar debuutplaat LP1 zijn er al twee video’s. “Video Girl” wordt halverwege onderbroken door een horrorbeeld en kijkers snappen er niets van. Welkom in de weirde wereld van FKA Twigs – de naam Twigs was al bezet – waarin relaties, spiritualiteit en onderwerping samengaan. “Dit album gaat over de voortdurende strijd om jezelf te verbeteren. Of het je relaties, je kunst of je muziek is: ‘I love another, and thus I hate myself'”, zegt ze in het Duitse blad Groove. Zelfs voor haar homoseksuele producer Arca schreef ze een liefdeslied. Tahliah neemt haar nummers naar eigen zeggen heel snel op. Eerst de drums, dan de zanglijn, dan de lyrics en dan de melodie van het liedje zelf. Aan een Tempest-drummachine, Prophet 08-synthesizer en Ableton heeft ze genoeg. En ook diverse video’s zijn opgenomen in één take (Two Weeks). Toen ik FKA Twigs voor het eerst beluisterde, dacht ik aan een vrouwelijke James Blake die geen blad voor de mond nam (op fluistertoon zingend: “when I trust you we can do it with the lights off”). R&B, triphop en avantgarde dwars door elkaar. Maar de elektronische geluiden die haar begeleiden zijn echt een klasse apart. Alsof je een zingende zaag elektronisch nadoet. Sinds EP2 werkt ze samen met Arca, die ook “Lights On” geproduceerd heeft (en net zijn eigen album Xen uit heeft, waar ik nog best moeite mee heb). Er staan echter ontegenzeggelijk heel gave geluiden op LP1. Ik ben niet eens R&B-liefhebber, maar een liedje als “Numbers” vind ik heel bijzonder. De hype klopt. Doseer LP1 wel met mate, want al die hoge zang en soms wat merkwaardige ritmes liggen niet altijd even toegankelijk in het gehoor. Grimes heeft er een grote concurrent bij.


mij=Young Turks / XL Recordings

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top