Stryper – Live At The Whisky

Stryper - Live At The WhiskyJottem! Een live-cd van Stryper! Als één zanger het live kan waarmaken is het Michael Sweet. Goed, de allerhoogste noten gaat hij inmiddels uit de weg, maar dat is wat mij betreft niet zo’n ramp. Zangers verliezen nu eenmaal in de loop der jaren vrijwel allemaal iets van de hoogste registers. Dat kun je dan beter zo oplossen, dan dat je steeds amechtiger knijpende zang aflevert. Wat Sweet wel veel meer heeft gehouden dan tal van zijn collega’s (David Coverdale, bijvoorbeeld): volume. Hij heeft nog steeds een opmerkelijk krachtige stem, zonder iets aan helderheid in te leveren. Helaas ontbreekt zeker in het begin van dit album de livesfeer. Zelfs wanneer Sweet ‘Sing It!’ roept hoor je alleen de bandleden invallen. Jammer, want uitgerekend Stryper is een band die live kan brengen wat ze studio op de plaat zetten en kan profiteren van de livesfeer. Misschien is dat het gevolg van het feit dat het is opgenomen in de Whisky a Go Go. Dat is weliswaar een bekende naam, maar het is een zaaltje met een capaciteit van niet meer dan 250 bezoekers. Ter vergelijking: De Boerderij in Zoetermeer heeft een capaciteit van 750. Gaandeweg wordt het qua sfeer iets beter. Ze brengen hun tracks vrijwel vlekkeloos voor het voetlicht, en inmiddels hebben ze een oeuvre met een stel fijne knallers. Min of meer in dezelfde categorie als Y&T hebben ze een mix van goede riffs in instant meebrulbare nummers. Toch is wellicht de kleine locatie de reden dat dit album met zijn zestien nummers en 75 minuten wat te lang is. Elke track heeft dezelfde mix en dan gaat het opvallen dat er tussen de krakers ook nogal voorspelbare tracks als “You Know What To Do” tussen zitten: riff, meezingrefrein, coupletje-refreintje-coupletje en we zijn weer klaar. Dat valt nog meer op wanneer songs vrijwel in elkaar overlopen en er amper iets lijkt te veranderen. De studio-albums zijn zo’n vijftig minuten lang en bieden door de studio meer mogelijkheden voor variatie in dynamiek. Live At The Whisky wordt met bijna een half uur meer teveel van het goede. En ja, dat valt me behoorlijk tegen.


mij=Frontiers / Rough Trade

One comment

  1. Eddy

    Al meer dan een kwart eeuw een Stryper-adept zijnde moet ik zeggen, dat ik liever liveoptredens op Youtube bekijk dan alleen een cd-tje draai. Stryper is live superstrak met de mooiste live-koortjes. Jammer dat het hier niet overkomt. Trouwens IRL hele sympathieke gozers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top