Metrik – Universal Language

Metrik - Universal LanguageMet een normaal zo bedeesde collega had ik een paar weken terug een voor ons doen heftige discussie in de lunchpauze. Hij was eerst voorzichtig aan het vissen wat ik van het Amsterdam Dance Event vond, waarop ik reageerde dat de veelbesproken show van Afrojack muzikaal gezien eigenlijk een belediging voor de elektronische artiesten op ADE was. Blijkt-ie zelf bij die Afrojack-show aanwezig te zijn geweest! “Maar het gaat juist om de show! Dat de hele wand een gigantisch LED-scherm blijkt te zijn, en al dat geweldige licht erbij, dat Kane een gitaarsolo kwam geven… (..) Ja, de muziek is wel wat voorspelbaar, maar die hele zaal zat vol gezinnen, en juist door het spektakel is het voor iedereen leuk. Het was juist te snel afgelopen!”
Tja.
Laat ik eens drie overeenkomsten noemen tussen Afrojack en Metrik.
1) Het zijn beide jongens die tracks maken in hun eentje.
2) Je zou ze allebei straal voorbijlopen, zo oninteressant zien ze eruit.
3) Ze proberen allebei een show neer te zetten die niet alleen om de muziek draait, maar ook om de ‘beleving’.
Ik ga nu vijf redenen geven waarom Metrik beter is dan Afrojack.
1) T-2000. Zo ongeveer de meest epische drum’n’bass-track van 2011. Laten we zeggen dat ik er tamelijk hoge verwachtingen voor dit album aan heb overgehouden. En heb ik überhaupt favoriete tracks van Afrojack? Eh, nee.
2) Als Metrik ongeïnspireerd is, maakt-ie tenminste nog drum’n’bass (soms liquid) die op zijn minst redelijk generiek klinkt als ‘dat zal wel op het Hospital-label zitten’ en geen four-to-the-floor kijk-ik-kan-één-toets-op-de-piano-indrukken David Guetta-ripoff.
3) Afrojack is behoorlijk voorspelbaar. Metrik maakt daarentegen tracks in meerdere genres. Hij is geen totale alleskunner als Receptor die zelfs een tangotrack tussen zijn dnb dropt, maar het verzengende Prodigy-achtige “Make the floor burn” (gebaseerd op een track uit 1992 van Reckless) vind ik fucking geweldig. Laat maar dreunen die bas hoor!
4) ‘Music is my universal language’ is geen hoogstaande tekst. Maar het is beter dan ‘I’m stepping on buildings, cars and boats; I swear I could touch the sky’
5) Vergelijk hun twitterfeeds even. 16.000 followers tegenover 1,4 miljoen, maar ik weet wel welke ik cooler vind.
Echt, ik wou dat al die gezinnen eens smaak kregen.


mij=Hospital

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven