Noah Gundersen – Ledges

Noah Gundersen - LedgesBij het schrijven van deze recensie is de laatste week van 2014 ingegaan. De jaarlijstjes zijn gemaakt en ook ik heb de tien albums die ik dit jaar het mooist vond op een rijtje gezet. Ik vind dat altijd een heel gepuzzel. Want waarom is het ene album beter dan het andere? Zet ik ze wel in de goede volgorde? En welke prachtalbums zie ik over het hoofd? Vooral dat laatste punt is iets onvermijdelijks, je kunt nu eenmaal niet alles horen. Bij het bekijken van menig jaarlijstje op alt.country-sites zag ik regelmatig Ledges van ene Noah Gundersen voorbij komen. Nooit van gehoord en daarom intrigerend dat dit album zo vaak genoemd werd. De 25-jarige Gundersen groeide op in een gelovig gezin in Seattle. Ondanks dat hij zichzelf niet meer gelovig noemt, zijn de gospelinvloeden terug te horen in zijn liedjes. Opener “Poor Man’s Song” begint a-capella, bloedmooi gezongen met zijn zus Abby, en eindigt met een vrije interpretatie van de traditional “Down To The River To Pray”. Abby ondersteunt haar broer in alle elf liedjes perfect met een vlekkeloze tweede stem en ze maakt de songs nog mooier door haar cello-, piano- en vioolspel. Ook broer Jonathan doet als drummer mee op Ledges. Noah Gundersens stem is krachtig en prachtig, denk aan een jonge Ryan Adams meets Damien Rice. Hij heeft niet bepaald een hele zonnige kijk op het leven. Centraal thema is de weg naar het volwassen worden en omkijken naar wat geweest is. En dat doet hij mooi, heel mooi. Toegegeven, halverwege zakt het album ietwat in door een aantal tragere nummers. Een klein beetje maar, want altijd is daar óf zus Abby weer die extra glans aan een nummer geeft, óf gewoon die prachtige stem van Gundersen die raakt. Prijsnummers zijn het eerder genoemde “Poor Man’s Son”, het catchy “Boathouse” en “Ledges”, maar vooral de prachtige melancholische afsluiter “Time Moves Quickly”. Ledges is na drie EP’s het debuutalbum van Noah Gundersen en kwam al in maart uit. Ik hoorde het pas eind december, te laat voor de jaarlijst, waar het anders vast en zeker in terecht was gekomen.


mij=Dualtone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven