The Waterboys – Modern Blues

The Waterboys - Modern BluesRuim een maand geleden kwamen The Waterboys op uitnodiging van regisseur Robert Jan Westdijk voor twee concerten naar Paradiso. Aanleiding was de film Waterboys die Westdijk aan het maken is en waarin de muziek van The Waterboys een grote rol speelt. Tijdens de twee concerten werden opnamen voor de film gemaakt. Ik was bij een van de concerten waarbij al veel nummers van het toen nog te verschijnen album Modern Blues werden gespeeld. Het was meteen duidelijk dat dit geen folkalbum zoals Fisherman’s Blues zou gaan worden maar een stevig rockalbum. Of eigenlijk een heel soulvol rockalbum. Mike Scott en fiddleheld Steve Wickham togen naar Nashville voor de opnamen van Modern Blues. Ze kregen daar hulp van onder anderen de legendarische bassist uit de hoogtijdagen van Muscle Shoals, David Hood en, zoals tijdens het concert was te zien, beest op de toetsen en Hammond, Paul Brown. Deze twee hebben hun sporen ruimschoots verdiend bij artiesten als Al Green, Aretha Franklin en The Staple Singers. Zij voegen een flinke scheut soul toe aan de negen bevlogen rocksoulsongs waarin de inmiddels 57-jarige Mike Scott laat horen nog lang niet uitgerangeerd te zijn. ‘Killersongs’, zo noemt Scott de negen nummers op Modern Blues en daar heeft hij helemaal gelijk in. Mike Scott zingt geweldig en spuwt zijn ook nog eens geweldige teksten lekker vuig je boxen uit zoals alleen hij dat kan. Bijvoorbeeld in het rockende “Destinies Entwined” dat eindigt met een zinderende solo op de fiddle, en het soulvolle en met fraaie strijkers opgeluisterde “November Tale”. Maar zeker ook de stampende soulrockers “Still A Freak” en “Rosalind (You Married The Wrong Guy)” waarin Scott gezelschap krijt van een geweldige achtergrondzangeres. Modern Blues is een bevlogen rocksoulalbum geworden waar eigenlijk geen zwak nummer op te vinden is. Toch, hoe goed ik het ook vind, er gaat niets boven een concert van The Waterboys. Het is een van de beste live-bands die ik ken. Dat is zeker de verdienste is van Scott, maar de credits gaan voor de andere helft naar de briljante fiddlespeler Steve Wickham. Het album is goed, erg goed zelfs, maar The Waterboys is een band die je live moet zien, dan zijn ze briljant.


mij=Kobalt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top