Richard van Bergen – Rootbag

Richard van Bergen - RootbagAls Richard van Bergen (ex-Shiner Twins) een Zwitser was geweest, dan was zijn debuut Rootbag ongetwijfeld op het fameuze Voodoo Rhythm Records uitgekomen. Maar hij is een Nederlander en dus komt de vuige Deltablues in eigen beheer uit. Dat laatste is op zich nog een wonder, want de weg er naartoe was geen gemakkelijke. Oorspronkelijk bestond de band uit Richard van Bergen op gitaar en zang, Dick Wagensveld (ook ex-Shiner Twins) op bas en Jeroen ‘JJ’ Goossens op drums. Maar de studio waar ze in 2010 opnamen brandde af – de opnames gingen gelukkig niet in vlammen op – , en erger, de bassist Wagensveld overleed onverwacht (slechts 53 jaar oud) en Goossens stapte hierna op. Van Bergen besloot de opnames echter wel af te maken met een aantal nieuwe muzikanten en zo ligt dus Rootbag in de schappen. Het blijkt de moeite waard want de baspartijen zijn vet, de gitaar zoekt een smakelijke bluesy weg en naast de zang van Van Bergen zijn het songs die het midden houden tussen het bluesy werk van The Doors op L.A. Woman en de Swampblues zoals die ooit in de Mississippidelta zijn oorsprong vond. De productie is helder, maar dat doet de hier blues geen kwaad: het blijft op zijn tijd lekker vuil klinken. Als je de blues als iets uit het verleden beschouwd dan heb je oogkleppen op. De blues doet er nog steeds toe. Luister eens naar Rootbag!


mij=Eigen beheer / Music & Words

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven