The Scintilla Project – The Hybrid

The Scintilla Project - The HybridHet zal geen unicum zijn, maar enigszins bijzonder is het wel als ter gelegenheid van het schrijven van een soundtrack een heuse band in het leven geroepen wordt. Dat is het geval bij The Scintilla Project sprake van. Toen zanger Biff Byford, in de betere metalkringen bekend als de frontman van Saxon, op terloopse wijze in aanraking kwam met filmproducer Lionel Hicks en diens sci-fi productie Scintilla, geraakte eerstgenoemde zo onder de indruk van het filmisch geweld dat overeengekomen werd dat de roemruchte rocker een muzikale bijdrage aan de film zou leveren. Toeval wilde dat de heer Hicks zelf ook graag mag wedijveren in het produceren van robuuste klanken getuige zijn lidmaatschap van de band Balance Of Power, een iets lichtvoetiger evenknie van het Britse metalinstituut waar Biff toe behoort. Besloten werd toen The Scintilla Project in het leven te roepen om een album op te nemen dat geheel gebaseerd zou zijn op de film van Hicks. Biff haalde gitarist/producer Andy Sneap er bij en met de toevoeging van bassist Anthony Ritchie (evenals Hicks afkomstig van Balance Of Power) was een nieuwe supergroep geboren. Hoewel door de karakteristieke zanglijnen de link met Saxon snel gelegd is, opereert deze band in een geheel andere uithoek van het muzikale spectrum. Het geluid is meer transparant en spacey door het gebruik van keyboards en kent meer dynamiek en langere nummers dan de gemiddelde plaat van Biffs ‘andere’ band. Mede hierdoor is The Hybrid een opmerkelijke luisterervaring geworden die zowel met als zonder de film ter visuele ondersteuning ondergaan kan worden.


mij=UDR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.