Brandi Carlile – The Firewatcher’s Daughter

Brandi Carlile - The Firewatcher's DaughterTien jaar geleden debuteerde de uit Seattle afkomstige singer-songwriter Brandi Carlile op 23-jarige leeftijd met haar gelijknamige album. Carlile is nu 33 en toe aan haar vijfde cd. Gebleven zijn de prima songs, die met elk album beter lijken te worden, de fantastische stem, de samenwerking met de tweeling Phil en Tim Hanseroth en de mooie mix in de songs van country-/folkrock. Op The Firewatcher’s Daughter laat Carlile ook een nog wat minder belichte kant van haarzelf zien, ze blijkt ook uitstekend te kunnen rocken! Dat begint heerlijk in “Mainstream Kid”, hoewel ze daar tegen het einde nèt iets te ver de bocht uit rockt. “Blood Muscle Skin & Bone” is wel helemaal raak en klinkt als een rocknummer waar girlgroups zoals The Go Go’s patent op hadden. En “Alibi”, heeft een heerlijk catchy refrein wat je kop niet meer uitgaat. Prijsnummers zijn het spannende Lee Hazlewood-achtige “The Stranger At My Door” en het akoestische en bloedmooi driestemmig met de tweeling gezongen “The Eye”.The Firewatcher’s Daughter bevat eigenlijk geen enkele misser. De enige cover, afsluiter “Murder In The City”, een song van The Avett Brothers, weet ze helemaal naar haar hand te zetten. Ik dacht dat Brandi Carlile op haar vorige cd, het rootsy Bear Creek uit 2012, haar ultieme vorm gevonden had maar met dit album blijkt dat ze nóg meer in haar mars heeft. In Amerika weten ze dat allang, ze heeft in alle uithoeken van het land gespeeld, vorig jaar nog geheel akoestisch en onversterkt tijdens de Pin Drop Tour. In 2010 zou ze in De Melkweg in Amsterdam optreden maar dat ging toen niet door vanwege de aswolk uit IJsland. De tijd was misschien toen ook nog niet rijp maar nu ze in Amerika een gevestigde naam is wordt het hoog tijd dat ze dat concert in De Melkweg in gaat halen. En daarna Europa door met bijvoorbeeld The Common Linnets (ik hoor Ilse DeLange trouwens zo “I Belong To You” zingen) om met superieure rootssongs volle zalen te trekken.


mij=ATO

One comment

  1. Jij zou zo Ilse de Lange I belong to you horen zingen…..mag ze willen! Niet dat Ilse niet kan zingen hoor want dat kan ze echt wel maar hier kan Ilse de Lange nog wat van leren als ze het altijd al heeft over met emotie zingen dan moet Ilse maar eens naar Brandi Carlile luisteren inderdaad. De Vrouw van Brandi zingt mee bij het liedje I belong to you dus ook dat is al weer een stukje kippenvel! Voor wie zou ze dat liedje nu toch hebben geschreven?
    Wij zijn afgelopen februari bij de PinDroptour in London geweest. Deze was dus echt compleet zonder pa en volledig acoustic ook zonder mics. Geweldig! Krijg nu nog elke dag kippenvel van Brandi en de Twins. Het zijn voor mij mijn Heroes! Hun muziek werkt beter dan welk medicijn, psychiater of maatschappelijk werk dan ook! En ik kan het weten naar al mijn leed van de afgelopen jaren heeft de muziek van hun mij er doorheen gesleept! Als je wat meer van Brandi&Twins wil zien en van de Pindrop tour dan kan je op dat linkje klikken daar staat filmpje van 9 min met stukjes van de avond dat ik ben geweest. Echt de moeite waard om te kijken en misschien nieuwe muziek te ontdekken voor andere lezers? Kijken dus! Top muziek en top mensen! http://youtu.be/VkkKg57m_g4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top