Leonard Cohen – Live In Dublin

Leonard Cohen - Live In DublinWaar was u op 12 september 2013? Ik zou het zelf niet weten, maar als u bij het concert van Leonard Cohen in Dublin was, dan weet u dit vast nog wel. Wat een held is deze Canadees! Op het moment van dit optreden al bijna tachtig jaar en het jaar erop zou hij nog met een van de mooiste albums van 2014 komen, Popular Problems. Van deze laatste is geen track te horen tijdens het eerder genoemde concert, maar wel wat tracks van de in 2012 verschenen Old Ideas. Het volledige optreden verscheen eind vorig jaar op cd en dvd. Een ingekorte versie was te zien op de nodige tv-zenders, maar als u het hele concert (van meer dan drie uur!) wilt zien en horen, dan is er nu de indrukwekkende box Live In Dublin. Deze bevat drie cd’s en een dvd – met drie extra tracks elders opgenomen. Het mooie is dat tijdens het optreden de vertolkingen van de songs centraal staan. Heldenverering lijkt Cohen vreemd, bescheiden brengt hij zijn songs – kijkend vanonder zijn gleufhoed – als zanger, als gitarist, als songschrijver, als poëet en als man met een geweldige band achter zich. Je kunt een discussie aangaan of eerder verschenen (live)releases de lading van dit album niet dekken, maar als je het optreden bekijkt dan lijkt me deze discussie overbodig. De (muziek)wereld zou er minder mooi uitzien zonder Leonard Cohen. Zijn (eigen) songs “Hallelujah”, “So Long, Marianne”, “Suzanne” en “Bird On A Wire” behoren tot het beste wat er ooit gemaakt is. Live In Dublin is een prachtige registratie van een optreden van een man die het eeuwige leven lijkt te hebben.


mij=Columbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top