The Jasper Blom Quartet – Audacity

The Jasper Blom Quartet - AudacityJasper Blom zoekt maar weer eens het randje op tussen onze traditionele jazz, fusion, Arabesque en fusion. De tenorsaxofonist lijkt bij de keuze van thema’s uit te gaan van wat de Moorse invloeden zijn op Spanje. Het is donker, onderhuids, schijnbaar licht, onbegrepen en juist daardoor zo intrigerend en spannend. Alsof Blom met 1001 Nacht in het achterhoofd zijn eigen herdefinitie van Round Midnight heeft afgegeven. Als je het Afrikaanse continent als voedingsbodem neemt, dan zijn tal van genres slechts een natuurlijke afgeleide. Blues, bossa nova, soul, jazz en zelfs de tribale beats die verwant zijn aan de hiphop. Blom verwerkt alle invloeden en smeert hen uit in lome, maar relaxte jazz met prachtige instrumentale waaiers. Audacity draait om harmonie, openheid en de individuele vrijheid om elkaar aan te vullen en te versterken. Het kwartet bestaande uit Jasper Blom, gitarist Jesse van Ruller, bassist Frans van der Hoeven en drummer Martijn Vink snapt elkaar tot op de vierkante centimeter. Het gaat om het gunnen van elkaars idee en de vrije ruimte om kleur te geven aan de sound van het Jasper Blom Quartet. Het is de meerwaarde van de som der delen. Blom herkent dat belang als geen ander. Audacity is het vierde album van het kwartet dat verwijst naar het lichaam als landkaart. Audacity gaat over de durf die je moet hebben om je eigen stem te ontwikkelen en te laten horen. Je kunt het ook lezen als Auda-City, de stad waar naar je geluisterd wordt als je eenmaal die stem hebt verkregen. Verdomd interessant, en al helemaal als zangeres Lilian Veira, zanger Ruben Hein en percussionist Bart Fermie met hun gastbijdragen een extra stempel drukken op wat The Jasper Blom Quartet wil zijn.


mij=Mainland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top