Maggie Bjorklund – Shaken

Maggie Bjorklund - Shaken.jpgTen tijde van haar debuutplaat Coming Home realiseerde ik het mij nog niet zo, maar diep in haar hart is de Deense Maggie Bjorklund vooral een componiste van soundtracks. De instrumentale nummers op haar eersteling klonken vooral als een hinderlijke onderbreking van de gezongen tracks en ik verdacht haar ervan vooral haar virtuositeit op de pedal steel te willen etaleren. Die virtuositeit laat ze op Shaken, haar tweede plaat, nog steeds horen, maar op de een of andere manier stoort het nu minder. “Missing At Sea”, “The Road to Samarkand” en de diepdonkere opener “Dark Side of the Heart” zijn ook instrumentaal, maar klinken emotioneler, dieper en – John Parish speelt mee – doen denken aan het donkerste werk van P.J. Harvey. While we’re at it: de lijst van gastmuzikanten is wederom bijzonder. Naast de eerdergenoemde Parish en de Calexico-ritmesectie Joey Burns en John Convertino, doen ook Kurt Wagner van Lambchop en Jimm Barr van Portishead mee. De vier jaar sinds haar debuut heeft Maggie Bjorklund onder andere doorgebracht in de all-female begeleidingsband van Jack White en met Howe Gelb, maar het is vooral het geluid van de laatste die we hier terughoren. Shaken is de soundtrack van de emotionele klappen die ze de afgelopen jaar heeft ondergaan en dat is te merken. Indrukwekkend album.


mij=Bloodshot Records / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top