FM – Heroes And Villains

FM - Heroes And VillainsVorig jaar vierde FM het dertigjarige jubileum. Da’s wat raar als je er van 1995 tot 2007 tussenuit bent geweest, maar vooruit. Feit is dat FM sinds 2008 een stabiele bezetting heeft met oerleden Steve Overland, Merv Goldsworthy en Pete Jupp, aangevuld met toetsenist Jem Davis en gitarist Jim Kirkpatrick. Die bezetting heeft nu alweer hun derde plaat gemaakt – naast Rockville II, eigenlijk een bonus-cd, én een viertal EP’s. Deze zomer doen ze een festivaltournee waarbij ze onder andere Graspop en Bospop aandoen, en dan is het handig om wat nieuw materiaal te hebben. Heroes And Villains telt veertien tracks en een krap uurtje aan nieuw werk. Als vanouds is het AOR die je eerder met Amerikaanse acts zou associëren, vooral mid-tempo en met de nog altijd prachtige stem van Steve Overland – een soort licht nasale Rick Springfield. Daarnaast ontbreken ook de smaakvolle koortjes niet. De gitaren zijn nooit écht heavy, maar er is wel regelmatig ruimte voor solo’s. Traditiegetrouw is de productie loepzuiver en ruimtelijk. Door dat alles valt het niet eens op dat de songs soms wel erg makkelijk in elkaar gedraaid zijn. Zelfs met een tekst als “Somedays I Just Wanna Rock ‘n’ Roll” komen ze weg. FM heeft zijn eigen succesformule: Amerikaans klinkende AOR, maar nét een stukje minder glad uitgevoerd dan bij veel van hun Amerikaanse tegenpolen. En die hebben natuurlijk geen Steve Overland – die op de afsluitende ballad “Walking With Angels” op zijn best is. Ondanks dat FM op dit album niet echt boven zichzelf uitstijgt, is Heroes And Villains een van de meest geslaagde AOR-platen van dit jaar. Dat zegt iets over de AOR-oogst, maar toch vooral over FM.


mij=Frontiers/Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top