Doug MacLeod – Exactly Like This

Doug MacLeod - Exactly Like ThisEen beetje muziekhipster koopt tegenwoordig weer vinyl en dan uiteraard met een kleurtje. Ook al door de hoes ziet dat er veel mooier uit dan zo’n saaie veel te kleine cd. Maar of het nou allemaal beter klinkt, daar geloof ik eigenlijk niets van. Uiteraard moet het wel een kwalitatief goede cd zijn om de vergelijking aan te kunnen. Ik had even gemist dat er tegenwoordig nog serieus gekeken wordt naar cd-spelers met een betere kwaliteit. U begrijpt het ongetwijfeld, de cd die ik hier bespreek is zo’n cd en is een zogeheten hdcd-recording. Helaas heb ik niet zo’n speler, maar verkeerd klinkt de cd zo ook niet. Ik had echter verwacht dat muziekperfectionisten vooral in de klassieke muziek of progrock te vinden zijn, maar Doug MacLeod is een Amerikaanse bluesgitarist. Met alleen al negentien studioalbums heeft deze oude knar al een behoorlijke staat van dienst. En gitaarspelen, dat kan hij. Hij zingt (c.q. praat) de cd bij elkaar. Hij krijgt hulp van andere oude knarren die ook behoorlijk wat in huis hebben: Jimi Bott (drums), Denny Croy (bas) en Michael Thompson (piano). Het is alsof je er zelf bij de opnames bent. In elk van de elf songs staat een muzikale invloed van MacLeod centraal. Zo lijkt John Lee Hooker op bezoek in “Vanetta”, Duke Ellington in “You Got It Good (And That Ain’t Bad)”, Jerry Reed in “Ain’t It Rough” en zo kan ik er nog acht noemen. Het belangrijkste is echter dat het geen geforceerd idee is. Het past wonderwel. Doug MacLeod is dus niet van de afdeling bluesgeweld, maar wel van het laten horen hoe mooi muziek kan klinken. Hij was bovendien zo sportief om ook de andere muzikaten ruimte te geven. Zo staat in “Rigde Runner” het ritme centraal. Exactly Like This is een fijne cd die het bluestheater bij u thuisbrengt.


mij=Reference Recordings / Music & Words

One comment

  1. Gerard de Boer

    Geweldige artiest, zonder kapsones maar met enorme liefde voor muziek. Vele malen in ons eetcafe gespeeld met band en ook solo. Als er een optreden bij je in de buurt is : ga er heen en laat je meevoeren door Doug in zijn muziek en verhalen !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top