Gavin James – Live At Whelans / Eoin Glackin – Eoin Glackin

Gavin James - Live At WhelansHet is dat ik via mijn dochter regelmatig muziek uit de charts voorbij hoor komen. Daardoor herkende ik de Ierse singer-songwriter Gavin James Met zijn live-versie van “The Book Of Love”, een cover van The Magnetic Fields die het in 1989 uitbrachten, komt hij al weken voorbij op de radio. Om eerlijk te zijn vind ik het een vreselijk saai nummer. James zingt hoog en ijl en begeleidt zichzelf op elektrische gitaar. That’s it. Voor mij is het niet genoeg want het raakt me totaal niet. Op zijn live-cd Live At Whelans is dat al niet anders. James zeurt bijna drie kwartier in twaalf liedjes die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn onverdroten voort. Zijn hoge stem gaat me op den duur zelfs mateloos irriteren. Ik zal wel een oude zeur zijn, het feit dat hij het zo goed doet in de hitlijsten en op deze cd wordt toegejuicht door velen wil zeggen dat hij blijkbaar toch wel wat goed doet. Ik raad Gavin James echter aan om het eens met een band te proberen, dat zou het in ieder geval muzikaal al heel wat boeiender en spannender kunnen maken.
Eoin Glackin - Eoin GlackinHoe positief anders is dat op het album van een een andere jonge Ier wat ik daarna beluister. Eoin Glackin komt uit Dublin maar woont al weer enige tijd in Londen. Zijn gelijknamige album blijkt al zijn derde te zijn. En wat een leuk album is dit! Glackins stem lijkt erg op die van Chris Martin van Coldplay. We hebben hier echter niet te maken met een zanger die Coldplay nadoet. Eoin Glackin maakt gedreven en goede folkrock waarin de fiddle een prominente rol speelt. Glackin verstaat de kunst om goede en pakkende liedjes te maken waarbij ze door die fiddle duidelijk hun Ierse afkomst verraden. “Dancing Anymore”, “Rain Finally Came” en “Hello Caroline” zijn drie liedjes die het wat mij betreft in zich hebben om hits te kunnen worden. Maar het hele album is sterk en bezorgt je meteen een goed humeur. Bij de tweede keer luisteren neuriede ik al mee en bij de derde keer hadden sommige liedjes zich al in mijn hoofd vastgezet. Dat is niet iedere singer-songwriter gegeven maar Eoin Glackin wel. Onthoud zijn naam!


mij=GS Believe/Sony / Fairfield Four/Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top