the Mountain Goats – Beat the Champ

Mountain Goats - Beat the Champ.jpgHet is alweer drie jaar geleden sinds de laatste reguliere plaat van the Mountain Goats. Transcendental Youth bleek een goede, maar in retrospectief niet erg spectaculaire plaat. Zeker niet als we de liedjes afzetten tegen die van meesterwerk All Hail West Texas, die in 2013 opnieuw uitgebracht werd. De afgelopen twee jaar stonden voor Mountain Goats mastermind John Darnielle in het teken van schrijven (en het opvoeden van zijnzoon). Niet van liedjes, maar van zijn debuutroman Wolf in White Van (in het Nederlands uitgebracht onder de titel De vijfde aanwijzing), waarvoor hij zowaar werd genomineerd voor de National Book Award. De hoofdpersoon leeft voor games en is bang voor de wereld. En dan is de associatie met de hoofdpersoon op zijn nieuwe plaat Beat the Champ niet ver weg. Hij is een jongere versie van John Darnielle, wegvluchtend uit de nare werkelijkheid van een geweldadige stiefvader en gerechtigheid zoekend bij prijsvechters. De rare beroepsworstelaars, stripfiguren waar wij om lachen, maar waar in de VS hele volkshelden idolaat van zijn. Een conceptplaat, inderdaad. Met liedjes en een instrumentatie zoals we die gewend zijn van the Mountain Goats: hard aangespeelde akoestische gitaren, her en der een blazer en een piano, en eenvoudige bas en drum. En natuurlijk die stem waar je niet tegen kunt, of juist heel erg van houdt. En die weer kwaliteit heeft afgeleverd.


mij=Merge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top