Danny James Etc. – Pear

Danny James - PearAls je me vraagt welk album ik voor het eerst kocht dan ligt het er maar aan of je de elpee of de cassette-variant wil hebben. Ik had aanvankelijk enkel een cassetterecorder en zo kocht ik ergens in 1978 London Town van Wings. De cassetterecorder van toen (en latere exemplaren) zijn inmiddels gesneuveld, maar als je in 2013 Pear van Danny James, Etc. (beetje onduidelijk waar deze Etc. nou voor staat) in je bezit wilde hebben dan moest je een cassette aanschaffen. Oké, er was wel een digitale download mogelijk, maar persoonlijk heb ik daar weinig mee. Gelukkig voor mij is er nu een elpee en een cd van Pear te koop met dank aan Burger Records en de Nederlandse distributeur Sonic Rendezvous. Danny James, afkomstig uit Californië, liet voor het eerst van zich horen als bassist van garagepunkband The Cuts. Maar Burger Records plus The Cuts is niet wat je dan van Danny James aan stijl verwacht. James lijkt een stap terug in de tijd te zetten. De psychedelische jaren zestig met The Beatles en The Beach Boys zijn net geweest en er wordt ‘moeilijke’ muziek gemaakt waarbij we voor het eerst synthesizers horen. Ik denk aan Elton John, E.L.O. en Todd Rundgren. De tijd net voordat de disco zijn intrede deed en funk nog écht aangenaam was. Danny James pakt de draad zo’n veertig jaar later op. James (bas, keyboards en vocalen) schreef de meeste nummers samen met Michael Louis (ook bas, ook keyboards, gitaar, percussie, drums en ook vocalen). Naast hen zijn er nog twee muzikanten die vast meespelen en nog wat gastmusici. Pear is een smakelijk peer, eentje waar koortjes een extra dimensie aan het groene vel geven. Het is alleen wel muzikaal voedsel waar je even voor moet gaan zitten en ook op het juiste moment moet draaien. De nummers zijn geen tracks die na een keer draaien blijven hangen, ook de stem van James (wat hoog) moet je trekken, maar als je het juiste moment kiest is Pear een aangename release. Opener ‘Tightlipped” is prettig funky, neigt wat naar Zappa en laat uiteindelijk de macht overnemen door de gitaar. “Guantanamo Baby” heeft alles van heerlijk gitaarspel en creatief keyboardgebruik tot lekkere koortjes. Bovendien wisselt het liedje creatief van het ‘klein houden’ tot het overgaan in maximale bombast. Pear is een grote muzikale stuiterbal die alle kanten opgaat die door Danny James steeds weer de juiste richting meekrijgt.


mij=Burger Records/Sonic Rendezvous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top