Patty Griffin – Servant Of Love

Patty Griffin - Servant Of LoveIn 2013 bij de release van Patty Griffins vorige album American Kid, de prachtige ode aan haar toen net overleden vader, zag haar leven er heel anders uit. Ze had een relatie met Robert Plant die ook op dat album te horen was en haar nooit uitgebrachte album Silver Bell uit 2000 werd eindelijk officieel gereleased. Nu, twee jaar later, is de verkering met Plant uit en brengt ze haar tiende album, Servant Of Love in eigen beheer uit. Het ligt dan voor de hand om te denken dat dit album vol staat met liefdesverdriet en de verwerking van deze breuk met Plant en haar platenmaatschappij. Maar nee, zegt Griffin, centraal thema op Servant Of Love is de magie van het leven. De toon wordt wonderschoon gezet in het titelnummer. ‘I want to live by the ocean, carry me away, I’m a servant of love’ zingt Griffin, begeleid door rustige piano en een jazzy trompet. Niet treuren maar doorgaan, is de boodschap. Die jazzy trompet had ik nog niet vaker gehoord bij Griffin. Waren haar voorgaande albums redelijk veilig binnen het singer-songwriter/americanapad, op Servant Of Love gaat ze voor het eerst van dat pad af en voegt jazz, blues en hier en daar een Afrikaans ritme aan haar songs toe. Haar songs zijn, zoals altijd, van een adembenemende schoonheid. Hoogtepunten zijn het prachtig meanderende “25,000 Miles”, het dreigende “Everything’s Changed”, het overtuigende bluesy “There Isn’t One Way” en de bloedmooie pianoballad en instant-klassieker “You Never Asked Me”. Patty Griffin verkent nieuwe grenzen op haar tiende album en weet dat met haar sublieme songs en teksten geheel naar zich toe te trekken. Ongelofelijk dat ze afgelopen weekend op het Take Root Festival in Groningen in de kleine zaal geprogrammeerd stond terwijl ze in thuisland Amerika allang tot de top van de vrouwelijke singer-songwriters behoort. Ik was helaas niet bij dat optreden maar de kritieken die ik tot nu toe gelezen heb zijn lovend. Dat ben ik ook over Servant Of Love, Patty Griffins meest experimentele plaat maar wederom een van uitzonderlijke klasse.


mij=Eigen Beheer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top