De Troebadoers – Veenhoes Sessies

De Troebadoers - Veenhoes SessiesIk ben geboren in Enschede. Toen ik 3 was verruilden we echter Twente al voor Het Gooi. Ik heb te kort in Enschede gewoond om Twents te kunnen spreken. Toch denk ik dat het wel bepalend is waar je wieg heeft gestaan. Mijn ouders komen allebei uit een dorp uit de buurt van Zwolle en spreken altijd Veluws dialect met elkaar. Mijn roots hebben er kennelijk ook voor gezorgd dat ik na 41 jaar wonen in het Gooi nog altijd geen Gooische R heb. Dat het Groningse Americanatrio De Troebadoers hun debuutalbum Veenhoes Sessies in het Gronings heeft opgenomen vind ik eigenlijk niet meer dan logisch. Rootssongs in je streektaal, authentieker kan het niet. De Troebadoers zijn Jan Henk de Groot, Alex Vissering en Edwin Jongedijk. Alledrie afzonderlijk al bekend in de provincie Groningen maar in 2014 hadden ze ineens samen als De Troebadoers een regionale hit met “Riekdom” en dat smaakte naar meer. In alle rust namen ze in vakantieboerderijtje ‘t Veenhoes in Vriesscheloo Veenhoes Sessies op. Deze sessies leverden twaalf americanaliedjes in het Gronings op. En dat klinkt echt prima. De Troebadoers beheersen de akoestische snaarinstrumenten tot in de puntjes en zingen mooie, driestemmige harmonieën. De liedjes zijn soms netjes binnen de lijntjes. “In De Nacht” bijvoorbeeld klinkt zoals The Eagles nu klinken. Wat houterig is “Ik Wil Niks Aan De Kop” maar prachtig melodieus is De Groots “Laidje Van The Tumbleweeds”, wat mij betreft het prijsnummer van het album. Erg leuk is de Groningse make-over van Gary Clark jr.’s “Homegrown Tomatoes”. Dat zijn dan ineens “Zulfkweekte Tomoaten” geworden. Wat Veenhoes Sessies vooral prijsgeeft is de Groningse roots van de zangers. Dat verwoorden ze mooi in “Ons Volk”: ‘Ons volk is wat stroef en kold, moar t beste is noar binnen vold, de roege kaant zit buuten’. Spijker op de kop, De Troebadoers lijken drie stoerige en bonkige kerels op de hoes maar blijken in hun liedjes ruwe bolsters met blanke pit te zijn. Veenhoes Sessies is een album waar Groningen trots op mag zijn en wat rustig aan het provinciale erfgoed toegevoegd kan worden. Limburg heeft Rowwen Hèze, Drenthe Daniël Lohues en Groningen heeft vanaf nu De Troebadoers.


mij=Marista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top