W.A.S.P. – Golgotha

W.A.S.P. - GolgothaOoit waren W.A.S.P. en frontman Blackie Lawless de Satan zelve volgens conservatief Amerika. De PMRC (de club onder leiding van mevrouw Gore, die zo graag waarschuwingsstickers op albums wilde hebben) deelde W.A.S.P.’s eerste single “Animal (Fuck Like A Beast)” een paar jaar na verschijning in bij de Filthy Fifteen, het ergste van het ergste in de muziek volgens de PRMC. W.A.S.P. al een flinke reputatie door een show met schaarsgeklede dames en het in het publiek werpen van rauwe stukken vlees. Het gedoe met de PMRC deed hun carrière geen kwaad, maar fanatieke PMRC-aanhangers schuwden de bomdreigingen en zelfs aanslagen niet. Lawless besloot het roer om te gooien en te kiezen voor meer inhoud, zowel muzikaal als in de teksten. Met The Headless Cross en The Crimson Idol maakte hij twee albums die door critici werden omarmd, maar de verkopen bleven achter. Inmiddels zijn we dik twintig jaar en talloze personeelswisselingen verder en ploetert Lawless stug door. Hij is tegenwoordig born-again christen(!), zingt “Animal (Fuck Like A Beast)” daarom niet meer en censureert sommige van zijn eigen teksten. Nu is hij boos op de New World Order, een vermeend complot van per complotdenker wisselende groepen. Vandaar op Golgotha songs als “Slaves Of The New World Order” en de verheerlijking van wapenbezit in “Shotgun”. Ted Nugent, maar dan anders. En muzikaal? Mwah, een iets steviger versie van Kiss, met songs die lekker weghappen en zo nu en dan een lekkere gitaarsolo hebben, met Lawless’ kenmerkende half-schreeuwende zang in meebrulrefreinen. Eerlijk gezegd heeft het allemaal niet zoveel om het lijf en is Lawless zichzelf vooral aan het herhalen. Dat is niet zo erg als je W.A.S.P.-fan bent, maar bij iets kritischer beluistering kun je er toch niet omheen dat het songmateriaal aan elkaar hangt van de clichés in een nogal vlakke productie. Alleen het titelnummer maakt dat ik nog even mijn oren spits, maar dan ben ik al bij het laatste nummer. Laat ik het voorzichtig zeggen: de New World Order zal zich geen zorgen maken, terwijl mevrouw Gore dolblij zal zijn met de religieuze tekst van het titelnummer. Blackie Lawless is vooral heel ongevaarlijk geworden.


mij=Napalm Records

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top