Stepmother – Calvary Greetings

Stepmother - Calvary Greetings.jpegDe beste vertaling – en ook nog eentje die lekker bekt – van de naam Calvary Greetings zou weleens Groeten van Golgotha kunnen zijn. Voor de lezers die niet zo bekend zijn met de christelijke erfenis: Golgotha is waar Jezus Christus is gekruisigd. De Calvarieberg is de alternatieve naam voor deze plek. Godslasterlijk? Tsja, het is ook een groet die Nigeriaanse internetfraudeurs schijnen te bezigen. Ik sta hier zo uitgebreid bij stil omdat de muziek op deze plaat even associatief klinkt als de naam van de plaat. Beefheartiaanse miniatuurtjes, schots-en-scheve postpunk gitaren: het is geen gemakkelijk weghappende kost wat Stepmother ons hier voorschotelt. Op de cover “Laisse Tomber Les Filles” van Serge Gainsbourg na, zijn alle tracks van eigen hand en schiet elk nummer alle kanten op. Een soundtrackfragment, inclusief voice-over, wordt gemengd met manisch gitaarwerk, blazers die los gaan en een cello. Modern-klassiek werk van Frank Zappa, hotseknots stampers à la De Kift – allemaal in één enkel liedje terug te vinden. Het internationale collectief – Lukas Simonis en Jeroen Visser komen uit Nederland, de andere bandleden uit Engeland en de VS – weet je aandacht er wel bij te houden. Wat de veertien tracks tot een ietwat vermoeiende, maar ook erg onderhoudende luistertrip maakt.


mij=Knock´em Dead Records / Megaphone Records

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top