Noorderslag Napret

Een groot deel van de voorpret voor Noorderslag is het gokken op de winnaar van de Popprijs. Standaard onderwerp van verhitte discussies en controverses. Maar de van Noorderslag 2016 zal de boeken in gaan als het jaar dat New Wave de Popprijs won. Zonder twijfel de meeste controversiële winnaar in het rijtje winnaars ooit. Twee namen (Kensington en Dotan) stonden hoog op de lijstjes van een ieder die iets in de muziekbusiness is, en vooral de eerste heeft ‘m toch wel verdiend, met twee keer een uitverkochte Ziggo Dome, een unicum voor een Nederlandse popband. De naam New Wave kwam dan ook als een verrassing en leverde bij velen glazige blikken op; wie? New Wave dus, een project van hiphoplabel Top Notch, gefinancierd door BUMA, wint de Popprijs, mede mogelijk gemaakt door BUMA. Natuurlijk, enkele nummers zijn zeer goed bekeken en beluisterd op de diverse kanalen, met miljoenen views voor “Drank en Drugs” van Ronnie Flex en Lil’Kleine (20 miljoen op YouTube! 17 miljoen op Spotify!), maar vooralsnog moeten de heren nog maar eerst bewijzen dat ze geen ‘one hit wonders’ zijn. We zullen het zien. Wat wel opviel is dat nu het traditionele biergooien niet meer mag, het drukker is dan ooit in de Grote Zaal, waardoor tien minuten voor de uitreiking niemand meer binnenkomt.

Noorderslag dus, na drie dagen bands uit heel Europa is nu Nederland aan de beurt. En laten we eerlijk zijn, er zijn wel eens edities van Noorderslag met een mindere bezetting. Het gaat goed met de Nederlandse popmuziek en een fijne afspiegeling staat op Noorderslag. Amber Arcades bijvoorbeeld, het project van Annelotte de Graaf. Ze speelt tien! keer op Eurosonic / Noorderslag en weet ook de laatste keer te overtuigen. Fijne dreampop met een lekker ruw randje. Of Yakumo Orchestra,die een soort van transcendente techno spelen in een rijke bezetting. Hypnotiserende percussieve muziek waar het eigenlijk veel beter naar luisteren, dan op te dansen is. De muziek wordt laag voor laag opgebouwd en je wilt er niets van missen.

Causes speelt een beetje vals. Want hoewel een Nederlandse uitvalsbasis (Utrecht) is het de band van de Engelsman Rupert Blackman. Causes zet een groot popgeluid neer, dat laat horen dat de ambities ruimer zijn dan Nederland en Noorderslag. Blackman heeft een prettige soulvolle stem en weet hoe je een popliedje schrijft. Hij weet de popclichés nog niet allemaal goed te vermijden, maar ze zitten op de juiste plek, dus we malen er niet om. Dazzled Sticks is ook een act met ambities, maar die staan in de verkeerde zaal. Een ieder wil dit project van Tjeerd Bomhoff en Sticks zien en velen worden teleurgesteld, want het is er tot het eind bomvol. Bij All The Kings Daughters is het minder druk, maar de tweeling Nina en Laura Philips lijkt wat overdonderd door de groep mensen die er staat. De fijne kleine folkliedjes komen op een groot podium nog niet helemaal uit de verf.

De spannende Nederlandse muziek staat in de kelder van de Oosterpoort. De psychedelische rock van The Homesick wordt per optreden beter en ze nemen vast een voorschotje op de Popprijs door te vragen of Giel Beelen er al is. Terzij de Horde laat horen dat we nog steeds een metalland bij uitstek zijn. De doommetal komt goed binnen. Geen poespas, gewoon spelen. Ook garagerockers Iguana Death Cult zetten een strakke show neer en verdienen meer dan de Kelder. In de Marathonzaal laat Blue Crime horen dat ook de shoegazerage niet aan Nederland voorbij gaat. Vooral de post-rock-invloeden bij Blue Crime tillen het naar een hoger plan.

Surinaams Goud is een schot in de roos. De Grote zaal is afgeladen en voetjes gaan massaal van de vloer. Met Jörgen Raymann als MC wordt er een feestje gebouwd en brengt een grote groep Surinaamse artiesten een dwarsdoorsnede van 50 jaar Surinaamse popmuziek. Vooral de band excelleert en eigenlijk kun je met dit project zo een toer organiseren langs de grotere zalen en festivals in Nederland. Succes verzekerd.

Tijdens Eurosonic, waar meer Nederlandse bands stonden dan ooit, was al te horen dat het goed gaat met de Nederlandse muziekscene. Noorderslag 2016 bewijst dat eens te meer. Wellicht zou Noorderslag nog iets scherper aan de wind kunnen koersen, want op Eurosonic stonden de spannendere bandjes. Het zal de invloed van 3FM zijn, maar desalniettemin was het een zeer geslaagde editie. En dat ondanks de Popprijs voor New Wave is het Popjaar 2016 begonnen. Het belooft weer een goed jaar te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven