Anna von Hausswolff – The Miraculous

Anna von Hausswolff - The MiraculousAnna Michaela Ebba Electra von Hausswolff, dochter van geluidskunstenaar Carl Michael von Hausswolff, noemde ik eerder een soort Kate Bush in kerkorgel-doom-stijl. En dan anders. Haar sterke en wat ijle zang geeft een bijzonder contrast met de donkere, lome en vaak bombastische muziek. Na een spannende opbouw op “Discovery” knalt de zang er bijvoorbeeld in het tweede gedeelte hard en licht knauwerig in. Dat is even wennen, maar het stoort me uiteindelijk niet. Von Hausswolff schakelt daarbij mooi tussen het grote gebaar en een subtiele sfeer, en zoekt fijn de scherpe randjes op. Zo wordt op het prijsnummer “Come Wander with Me / Deliverance” toegewerkt naar een majestueuze uitbraak van melodie, op een golf van doomachtige gitaarriffs. Een ultieme apotheose. “Evocation” stijgt ook magnifiek op tijdens een opvallend monotoon einde, na een wat meer vrijblijvend begin. Het album blijft spannend door deze dynamische opbouw in de nummers. Zo ook het meer behoudende “The Miraculous”, dat laat op gang komt, waarna je wordt ondergedompeld in een stemmige donkere melancholie. Dan willen er plots wat zonnestralen doorbreken, maar uiteindelijk mondt het juist uit in een subtiele horrorsfeer. En dat is verrassend, net zoals de Philip Glass-achtige patronen op de kerkorgel op het instrumentale “En Ensam Vandrare”, aangevuld door een countryachtige melodie. Soms pakt ze dan juist wel een onverwachts een melodieuze verlossing, zoals op het laatste stuk van “Pomperipossa”, en “Stranger” op het einde van het album zorgt ook ineens voor een meer luchtig en zalvend geluid. Zo word je op The Miraculous zowel tegen de muur gesmeten als liefkozend omhelsd. Dat maakt deze plaat een verrassend avontuur. Een donker sprookje. Een unieke pracht- en krachtplaat.

mij=City Slang

File: Anna von Hausswolff – The Miraculous
File Under: Uniek donker sprookje
File Social: [Facebook] [Twitter]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Hepsvsx6H70&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=TU07z8N1V40&w=450]

[spotifyplaybutton play=”spotify:album:5Ajg6ZpI1DNV5D7zc6YXUh”]

 

One comment

  1. Pingback: Geluisterd: Anna von Hausswolff – The Miraculous | t-beest's blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top