Jean-Michel Jarre – Electronica 1 The Time Machine

jean-michel_jarre-electronica_1Jean-Michel Jarre (alweer 67, al doet de cover van het album anders vermoeden) kreeg in 1977 in Nederland vaste voet aan de grond dankzij de gewijzigde programmering van de radiozenders door de bijna drie weken durende Molukse treinkaping in 1977. Oxygene IV was hét geschikte instrumentale nummer dat grijs gedraaid werd in die dagen. Ik beluisterde zijn elpee met zes nummers Oxygene 1 t/m 6 bij CapiLux op Zuidplein Rotterdam en was verkocht. Met name part 2 maakte veel indruk op mij vanwege de originele én melodieuze stijl. Equinoxe verscheen twee jaar later en was even succesvol, met part 4 als mijn favoriet. Daarna ging bij mij persoonlijk de lol er snel van af. In de jaren ’90 zag ik ‘em live in Ahoy, en dat was mede vanwege zijn lasershow nog wel indrukwekkend. Eind 2015 verscheen deel 1 van Electronica, waarin hij met grootheden uit de hedendaagse en oude pop- en rockscene ‘collaboreert’. Denk aan Moby, Massive Attack maar ook aan Pete Townsend, onze eigen Armin van Buuren en de kort na de opnames overleden Edgar Froese van Tangerine Dream. Alle artiesten die hij vroeg met hem samen te werken hapten toe, vandaar dat er binnenkort nog een deel 2 verschijnt.   Wie een samenhangend album verwacht komt bedrogen uit. Is ook niet eenvoudig als je met zo’n uiteenlopend stel musici samenwerkt. Dat neemt niet weg dat er best wat te genieten valt. De songs met Vince Clarke, Moby, Townsend, Tangerine Dream en vooral John Carpenter zijn de moeite waard. Toch is dit album vooral een Hitzone met vijftien verschillende artiesten. De hand van Jarre is soms wel erg ver te zoeken. Met uitzondering dan van Stardust met Armin van Buuren, die Jarre niet voor niets zijn jongere broertje noemt. Ik ben benieuwd naar deel 2. Samenwerking met zijn generatiegenoot Vangelis (73) lijkt mij wel wat. Op 6 mei staat die release gepland. Mijn helden van Yello staan er in ieder geval op.

mij=Sony

File door: Gastschrijver Eric

File: Jean-Michel Jarre – Electronica 1 The Time Machine
File Under: Gelukkig heeft Jean-Michel Jarre een klein broertje in Armin van Buuren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven