Best Kept Secret 2016: Voorpret

Voor een goed bewaard geheim gaat er behoorlijk wat volk op dat Best Kept Secret festival afkomen lijkt mij. Wat wil je ook met namen als Beck, Editors en Jamie XX op de affiche. voorwaar geen kleine jongens! Komend weekend is het zover: dan vindt de derde vierde editie van deze muzikale dierentuin plaats onder de rook van Tilburg, alwaar ik een groot deel van mijn studententijd vertoefd heb. Het concurrerende festival Down The Rabbit Hole beviel mij vorig jaar uitstekend, maar dit jaar kies ik er toch voor om voor de eerste keer Best Kept Secret te bezoeken. Niet zozeer vanwege de Brabantse gemoedelijkheid of de mogelijk verdwaalde Belgische voetbalfan, nope. Met Wilco heeft BKS toch één van mijn ‘all time favorites’ op de bill staan, zoals DTRH dat vorig jaar had met Motorpsycho. Dus…. op naar drie dagen BKS!

Naast Wilco zijn er nog wel meer dingen waar ik me op verheug hoor, no worries. Om te beginnen met het aanbod van de vrijdag: hopelijk ben ik bijvoorbeeld op tijd ter plekke om het sympathiekeI Am Oak te zien en horen. De slowcore van Thijs Kuijken en co weet mij vooral live altijd wel in te pakken, voor mij dus een mooie opener van dit festival. Nieuwsgierig ben ik zeker naar Minor Victories, met bandleden van Slowdive, Mogwai en Editors in de gelederen. Hun muziek is niet veel anders dan een mix van genoemde bands. Er is mij beloofd dat het een hoop herrie gaat geven, maar de oordoppen gaan sowieso mee. Bij DIVV verwacht ik eveneens een dikke knipoog naar de wave van eind jaren 70 dan wel begin jaren 80, lekker shoegazen geblazen wordt dat. Ook het Canadese Wolf Parade ken ik wel van plaat, maar heb ze nog nooit live gezien. Daar gaat nu dan toch verandering in komen en da’s hopelijk fijn. Vervolgens wil ik gruwelijk los gaan op de psychedelische krautrock-met-orgel van Moon Duo, het Amerikaanse broertje of zusje van Zzz. Beck is zeker ook een bezoek waard, ik ben benieuwd met wat voor show deze muzikale duizendpoot op de proppen komt. Waar ik meer naar uitkijk op de eerste dag van BKS is de-band-voorheen-bekend-als-Viet-cong. Die gaan nu gebukt onder de naam Preoccupations, waarom ook niet. Ik laat me graag omverblazen door hun sonische post-punk.

Op dag twee misschien wakker worden bij St Paul, stukje War On Drugs-rip off Bewilder meepakken en dan snel naar het voor mij veel interessantere Weaves. Indie die alle kanten op gaat, waaronder die van de Yeah Yeah Yeahs. Heee, een Zzz-dj set op de plak bij St Paul, wat leuk! Nieuwsgierig ben ik ook naar de hiphop-rock met plat Londens accent van Rat Boy. Hoor ik een Britse Beastie Boy? Het ook van de Britse eilanden afkomstige Blossoms laat ik in dit geval links liggen vanwege algehele suffigheid. Nee, dan liever Sleaford Mods, daar zit een stuk meer venijn in. Om het Britse feestje compleet te maken staan daar ook nog Bloc Party op het hoofdpodium. Dat ik ga kijken is toch zeker op basis van hun eerste twee albums, wat daarna kwam heeft me nog niet kunnen bekoren. Hoogtepunt van de zaterdag gaat wat mij betreft Dinosaur Jr worden, da’s nog altijd wereldklasse op het gebied van indierock. Daarna even aanschuiven bij het dromerige Wild Nothing? Zou zo maar kunnen. Wellicht kan ik me ook vermaken bij Destroyer, die garant schijnt te staan voor een popfeestje met blazers-uit-een-doosje: enerzijds swingend, anderzijds serieuze shit. Low is wat dat betreft andere koek, maar van deze koek weet ik uit ervaring dat-ie enorm smaakvol kan zijn. Let op: dit is alleen voer voor de liefhebber van donkere slowcore met extra voelsprieten voor verfijnde zangharmonieën! Een hele goede afsluiter van de dag derhalve. Mogelijk gaan de voetjes nog van de vloer bij de postpunk-dj set van Joost van Bellen.

Op vaderdag (sorry kids) begint de dag programma-technisch direct met een lastig keuzemomentje: de sfeervolle post-rock van Explosions In The Sky of de eveneens sfeervolle, fingerpicking psychedelica van Ryley Walker? Lastige keuze voor mij. Daarna word het lekker garagerocken bij Vant, da’s een zekerheidje. Unknown Mortal Orchestra is natuurlijk ook de moeite waard, live zeker. De arty indie van Yeasayer wint het wat mij betreft van Dazzled Sticks, maar meer kijk ik uit naar Band Of Horses. Eindelijk zie ik de band die me al een aantal platen vermaakt met sfeervolle indierock inclusief alt country-trekjes live aan het werk. Ook hun onlangs verschenen album Why Are You OK voelt als een warm bad. Meest recente wapenfeit van IJslander Àsgeir is alweer van een paar jaar geleden, dus ben ik wel nieuwsgierig wat ie gaat doen op BKS. En of hij zich vooral van de IJslandse of Engelse taal gaat bedienen. En of die falsetstem niet snel gaat vervelen. Een stuk luchtiger en energieker zal het eraan toe gaan bij de Britpop van Two Door Cinema Club. Geef toe: “Undercover Martyn” is een lekker huppelliedje. Leuk allemaal, maar het echte werk wordt natuurlijk vanaf 21 uur op podium Twee van stal gehaald. Tot blijdschap van mijn kant mag überband Wilco zelfs nog wat langer spelen dan aanvankelijk de planning, dus in dit geval krijgt de BKS-bezoeker kwaliteit in een behoorlijke kwantiteit geserveerd. Hulde! Het festival sluit op het hoofdpodium af met DJ Jamie XX. Doe er uw voordeel mee.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven