Various Artists – Wayfaring Strangers: Cosmic American Music

Wayfaring StrangersDe oplettende lezer van File Under zal het opgevallen zijn dat ik niet vies ben van rootsmuziek in al zijn verschillende vormen. De liefde begon jaren geleden na het horen van Gram Parsons solo-albums GP en Grievous Angel. Gram Parsons is sowieso een goed startpunt voor een ontdekkingsreis door de rootsmuziek. Hij werd vaak genoemd als de pionier van de countryrock maar vond dat zelf geen goede benaming en noemde het ‘Cosmic American Music, waarmee hij een mix van country, soul en rock bedoelde. Nu noemen we dat roots, of americana. Parsons is één van de belangrijkste en bekendste vertegenwoordigers van deze muziekstijl in de vroege jaren ’70. Vele artiesten raakten hierdoor geïnspireerd en gingen zelf cosmic American music maken voordat The Eagles het ook gingen doen en het officieel toch nog countryrock ging heten. Deze navolgers van Gram Parsons zijn nooit bekend geworden maar negentien van hen zijn nu door het platenlabel The Numero Group verzameld op het album Wayfaring Strangers: Cosmic American Music. De verzamelaar bevat een schat aan ten onrechte nooit opgemerkte pareltjes. Bijvoorbeeld de smachtende ballad “And I Didn’t Want You” van Mistress Mary, het westcoastachtige “You Can’t Make It Alone” van Plain Jane of de spannende roadsong “Mountain Roads” van Allan Wachs. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Namen die je zeer waarschijnlijk helemaal niets zullen zeggen. Mij ook niet, maar dankzij deze verzamelaar zijn ze na ruim veertig jaar een beetje uit de vergetelheid gehaald. De moeite van het beluisteren meer dan waard en ook eigenlijk een must-have voor iedere cowboy, trucker, kicker en cowboy angel.

mij=Numero Group

File: Wayfaring Strangers – Cosmic American Music
File Under: Cosmic American Music never dies
File Facebook: [Numero Group op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Numero Group]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven