Ciaran Lavery – Let Bad In

ciaran-lavery-let-bad-inCiaran Lavery ziet er net zo Iers uit als dat zijn naam klinkt. Rood haar, rode baard en lichte huid. Licht introverte blik en Let Bad In als albumtitel. Genoeg ingrediënten om mijn interesse te wekken. Lavery blijkt uit Noord-Ierland te komen, uit een klein gehuchtje met de onuitspreekbare naam Aghagallon. Lavery speelde aanvankelijk in een garagepunkband maar dat was geen succes, de man hield toch meer van melodieuze liedjes. Vervolgens speelde hij zes jaar in de indiefolkband Captain Kennedy. Na de split van de band vond Lavery de tijd rijp om het in zijn eentje te proberen. Hij verhuisde naar Belfast maar was snel weer terug in zijn kleine dorp, Belfast was te druk en groot voor hem, in de rust van het platteland voelt hij zich beter. In 2013 bracht hij zijn debuutalbum Not Nearly Dark uit maar dat deed aanvankelijk nog niet zoveel totdat het in 2014 ineens heel veel gestreamd werd op Spotify. Nu is album nummer twee uit, Let Bad In. Ik kan gerust zeggen dat al mijn verwachtingen die ik vooraf had worden ingelost, sterker nog, ze worden overtroffen. Ik hoor tien bloedmooie melancholische liedjes, gezongen door een van de mooiste stemmen die ik dit jaar hoorde. Laverys stem is gruizig en breekbaar, het doet me denken aan een kruising tussen de stem van Ray LaMontagne en die van Damien Rice. Noem hem vooral geen singer-songwriter, dat vindt hij teveel een hokje waarin hij slechts maar ten dele past. Bij Beck vraagt ook niemand zich af in welk hokje hij nu zit, zo verduidelijkt hij zijn mening hierover. In zijn songs klinken inderdaad niet alleen piano of gitaar maar ook geluidseffecten, zoals in “Okkervil River” en het mooie “Return To Form” en “Blood Red Fist”. Maar Ciaran Lavery heeft eigenlijk maar weinig nodig om te imponeren. In “Sanoma” begeleidt alleen een repeterend pianoritme Laverys stem en in “Let Bad In” hoor je alleen vaag een echo op de achtergrond, het is eigenlijk puur de stem van Ciaran Lavery die je hoort. Een stem die door merg en been gaat en ontroert. Ongelofelijk dat Cian Lavery niet op de BBC Music Sound of 2016-lijst prijkt, een lijst waarop de Britse omroep elk jaar aangeeft wat volgens hen de muzikale beloftes van dat jaar zijn. De BBC hoorde het dan niet maar ik wel, dit is een van de mooiste platen van 2016.

mij=Believe

File: Ciaran Lavery – Let Bad In
File Under: Not bad at all
File Facebook: [Ciaran Lavery op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Ciaran Lavery]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven