Eins, Zwei Orchestra – Hope, Sign, Community

Eins, Zwei Orchestra - Hope, Sign, CommunityIk heb een onverbiddelijke zwak voor jongen-meisje duo’s die niet alleen muzikaal partners zijn maar ook partners in de liefde. Zo draaide ik in de late jaren ’00 en de voege jaren ’10 Ook de albums en EP’s van Joep van Son & Mariska Louman’s bands en projecten The Sugarettes, Nikoo en |V| grijs. Het enige nadeel van zo’n muzikaal partnership waarbij de frontman en -vrouw ook liefdespartners zijn, is het abrupte einde van zo’n samenwerking wanneer het in de liefde niet meer zo botert. Gelukkig is het tussen Lydia van Maurik-Wever (Brown Feather Sparrow, This Beautiful Mess) en Stefan van Maurik (The Spirit That Guides Us) nog altijd koek en ei. En niet alleen in de liefde gaat het voorspoedig. Ook qua idealisme brandt het vuur onverminderd. Diende op eersteling 100 Colors het werk van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser nog als inspiratiebron en liet Eins Zwei Orchestra zich op het tweede album als Eins, Zwei & The Parallel Cinema beïnvloeden door de Bollywood filmindustrie. Op deze derde langspeler Hope, Sign, Community is de eenling die het opneemt tegen de gevestigde orde de achterliggende gedachte. Een inspiratiebron waarvoor de in van staccato drums en heerlijke ‘Jesus Christ Superstar-feel’ voorziene “Ordinary Man” bezongen ‘tankman’ het iconische beeld vormt. Tankman is de Chinese man die in 1989 na de bloedig neergeslagen studentenopstanden op het Plein van de Hemelse Vrede een heel cordon tanks tegenhield, gewapend met slechts twee boodschappentasjes in zijn handen. Niet alleen qua thematiek lijkt ieder album van de band een waar conceptalbum waarbij steeds een nieuw thema de rode draad vormt. Ook in de ook in de bandbezetting zijn er anno 2016 wijzigingen. Zo mag Tamara van Esch (a.k.a. Mevrouw Tamara) zich inmiddels een volwaardig bandlid noemen. Daardoor nemen de vrouwelijke vocalen een nog prominentere plaats in op dit derde album. En dat is geen straf. Hoe dat klinkt kun je overigens alvast beluisteren op de van een fraaie videoclip voorziene single “Come On”, die het album vooruit gesneld is. Hopelijk blijft het liefdesvuur nog een tijdje brandend in huize Van Maurik-Wever. Want deze wereld kan wel wat liefde en idealisme gebruiken. Zeker als die liefde en dat idealisme fijne gruizige indiepopplaten met fraaie samenzang als Hope, Sign, Community oplevert.

File: Eins, Zwei Orchestra – Hope, Sign, Community
File Under: Brandend idealisme

File Social: [Twitter]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top