Meindert Talma – Jannes van der Wal

De Groningse pretpunkers Boegies hadden de primeur: een nummer over dammer Jannes van der Wal. “Het Jannes van der Wal Lied” is een chaotische skapunksong, met een onvergetelijk refrein: ‘Damdamdamdamdamdamdam’. De – net als Jannes van der Wal – van oorsprong Friese Groninger Meindert Talma doet iets soortgelijks op zijn nieuwe album Jannes van der Wal, maar dan met nog minder tekst. In “Dam Dam Dam”, een stijlvolle em melancholieke, Calexico-achtige track bestaat de tekst uit deze drie woorden. In “De Strategiën Van De Ziel” wordt geprobeerd om eer te doen aan de grillen van de geest en in “When I Play Draughts, I Don’t Even Feel Hungry” wordt de liefde voor de damsport beschreven. (Overigens debuteerde Meindert Talma als schrijver met de roman Dammen Met Oom Hajo.) Hoofdmoot op deze nieuwe plaat van Meindert Talma is het 22 minuten durende “De ballade van Jannes van der Wal”. In typische Talma-stijl – schrijnende humor, worstelen met de lettergrepen in de melodie – beschrijft hij het leven van de excentrieke dammer. Het lied begint spaarzaam, maar wordt muzikaal allengs grootser opgetuigd, met violen en al. De hoogte- en dieptepunten uit het leven van Van der Wal komen chronologisch voorbij: jeugd en leven als student in Groningen, wereldkampioen in Sao Paolo, het legendarische optreden bij Mies Bouwman en het verslapen in de trein waardoor hij het Nederlands Kampioenschap mist. Maar daarna ook de neergang: opgepakt worden door de politie, dronkenschap en algehele verwardheid. Uiteindelijk is het de Ziekte van Hodgkin die Van der Wal in twee maanden sloopt. De verbinding tussen de coupletten is een simpel, maar treffend gezongen “Het is een speciaal geval / Jannes van der Wal”. Meindert Talma is niet zo excentriek als Jannes van der Wal, maar er zijn raakpunten: Fries, eigenzinnig, authentiek. En cultheld.

mij=Excelsior

File: Meindert Talma – De ballade van Jannes van der Wal
File Under: Monument voor een Sportheld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top