Het Motief – Voor de Wind

Het Motief - Voor de WindHet Motief is de nieuwe band rondom de Bossche singer songwiter Jesse van den Elsen, die onder eigen naam eerder de gedichten- en liedjesbundel Hete Zon (2005) uitbracht en als Lichte Dichter de albums Kruisvaarder (2008) en Waterloper (2011). En nu is er dus het album Voor de Wind met Het Motief. Het Motief bestaat naast Van den Elsen uit Jozan van Balkom (zang), Joost Borgonjen (gitaar), Jostijn Ligtvoet (cello & piano) Lennart van Dijk (contrabas) en Roy Veltien (drums). Zoals de albumtitel al doet vermoeden is het Nederlands de voertaal op dit eerste album van Het Motief en als ik er een genre-label op zou mogen plakken dan neigt de muziek van Het Motief nog het meest naar de muziek zoals die door ook Nederlandse kleinkunstartiesten gemaakt wordt, hoewel in sommige liedjes zoals “Hooi” de dwarse sound van een Brabantse troubadour als Jeroen Kant ook om de hoek komt kijken. In Kant heeft Van den Elsen sowieso een geestverwant. Dat blijkt niet alleen uit de vaak eenlettergrepige songtitels als “Steen”, “Wind”, “Hooi” of “Speer”, maar ook uit de aandacht die aan de teksten is gegeven. Al is de sound van Het Motief beduidend lichter van toon. Die lichtheid valt ongetwijfeld te verklaren door de mooie samenzang van Jesse van den Elsen en Jozan van Balkom. Die weet zelfs een overduidelijk melancholische song als “Naar Huis” nog een hoopvolle feel te geven. Het prijsnummer van dit album is echter “Wind”, een song met een traag melancholisch begin en een abrupte tempowisseling en een heerlijk twangy-gitaarloopje na de eerste twee coupletten, die het nummer een verrassende bite geven. In “Wind” is tekstdichter en muzikant Van den Elsen op zijn sterkst. Al met al een fraai en vooral optimistisch debuut voor Het Motief.

mij=Het Motief Producties

File: Het Motief – Voor de Wind
File Under: Een optimistisch debuut
File Social: [Facebook]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top