The Colorist & Emiliana Torrini – The Colorist & Emiliana Torrini

The Colorist & Emiliana Torrini - The Colorist & Emiliana TorriniThe Colorist is een beroep dat zich maar slecht laat vertalen naar een Nederlands woord. Vrij vertaald is het een kunstenaar die een kleur op een speciale of vakkundige manier gebruikt. Met een kleur werken de Vlamingen Kobe Proesmans (El Tattoo Del Tigre) en Aarich Jespers (Zita Swoon) niet, maar samen met hun orkest zijn ze wel een voorbeeld van vakkundig anders inkleuren van het repertoire van andere artiesten. In het nabije verleden werkten ze onder meer samen met Sumie en Cibelle om hun liedjes van een nieuwe teint te voorzien. Met Emiliana Torrini hadden ze er zoveel lol in, dat ze met deze IJslandse zelfs uitgebreid op tournee gingen en hun samenwerking vastlegden op The Colorist & Emiliana Torrini. Het is een live-album dat niet echt aanvoelt als een live-album doordat het publiek bijvoorbeeld maar weinig te horen is. Dat geeft het album bij tijd en wijle iets raars. Een liedje als “Today Has Been OK” bijvoorbeeld was op Fisherman’s Woman (een album dat mij zeer dierbaar is) perfect sober geïnstrumenteerd en had al een livefeel in zich, met de strijkers en de percussie van The Colorist verliest het zijn kracht. In andere nummers werkt de verkleuring wel goed. Het elektronische “Speed of Dark” van Tookah gaat er zelfs op vooruit en “Jungle Drum” doet het in een setting met een band waar twee drummers de baas zijn bijna logischerwijs goed. Zelf ben ik het meest liefhebber van Torrini in een zo kaal mogelijke setting en dat is te weinig het geval hier. Tussen alle Torrini-pareltjes staat ook nog een verrassing voor mij. Samen met Kid Koala nam Torrini blijkbaar het prachtige “Nightfall (Pale Blue)” op voor de soundtrack van Men, Women & Children. De melancholische, georkestreerde versie laat haar schitteren op een prachtige manier. Ook “When We Dance” (het enige nieuwe nummer) is er die overtuigt. Misschien is dat wel een goede insteek voor een eventueel vervolg van deze samenwerking: samen nieuwe liedjes schrijven.

The Colorist en Emiliana Torrini spelen vanavond in Hedon, Zwolle

File: The Colorist & Emiliana Torrini – The Colorist & Emiliana Torrini
File Under: Wisselend verkleurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven