Efterklang – LEAVES the Colour of Falling

Efterklang - LeavesHet leek er even op dat Efterklang er een paar jaar geleden de brui aan zou geven, toen de band een ‘Final Show’ aankondigde en speelde, en de bandleden met Liima op de proppen kwam. Ik hield altijd de hoop dat die Final Show niet definitief zou zijn. Dat gevoel werd ook zeker versterkt doordat ik Piramide (2012) een fenomenaal album vond, het hoogtepunt uit hun oeuvre. Gelukkig is anno 2017 Efterklang toch weer springlevend en verscheen eind 2016 Leaves: The Colour of Falling. Op dit nieuwe album maakt Efterklang het zijn luisteraars niet gemakkelijk, Leaves is namelijk ‘gewoon’ een opera. En wel eentje die volgens de heren ‘breaks down the conventions of the opera as a genre’. Dat is wel weer een beetje pretentieus geneuzel wellicht. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Bij beluistering blijkt het toch niet heel veel meer dan Joe Jackson deed op zijn klassieke werk zoals Heaven & Hell? Maar goed, het betekent gelukkig wel gewoon dat bijvoorbeeld de traditionele melancholische, maar experimentele Efterklang-melodielijnen gebleven zijn, alleen nu dus versterkt worden met een heel orkest (The Happy Hopeless Orchestra) en operazang. Dat zal niet iedereen licht vallen. Ook bij mij als hardcorefan (ik heb zelfs Efterklang-sokken!) duurde het best even voordat het verhaal over de cult die onder de grond leeft terwijl de aarde boven hen in elkaar stort en de muziek landde. Als je de ‘traditionele’ Efterklang-sound wilt horen, dan spoel je maar even door naar “The Colour Not Of Love”. Dan hoor je wel dat het gewoon nog Efterklang is wat je luistert. Alleen dan met extra ingrediënten en misschien nog wel meer bijzonder dan voorheen.

Efterklang speelt deze week op Cross-linx:
2-3 Muziekgebouw, Eindhoven
3-3 Oosterpoort, Groningen
4-3 De Doelen, Rotterdam
4-3 Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam

File: Efterklang – LEAVES the Colour of Falling
File Under: Zelfde band, andere kleuren, zelfde pracht
File Audio: [Soundcloud]
File Video: The Colour Not Of Love

2 reacties

  1. Pingback: Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra

  2. Pingback: Cross-Linx 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven