Hauschka – What If

City Slang

Ik ben van nature nogal een piekeraar en dan ook nog eentje die nog wel eens vergeet dat er achter grijze wolken altijd blauwe lucht zit. Dat er maar weinig nodig is om het wolkendek te doen openbreken, dat wil er bij mij niet altijd in. Wat als… wordt bij mij vaak gevolgd door een zin vol zorgen. Wat dat betreft heb ik aan de nieuwe Hauschka-cd What If dan ook weinig positieve hulp. De titels van negen tracks die volgen op deze twee woorden zetten mij steeds weer aan het denken en geven een onrustig beklemmend gevoel. Bijna op het angstige af bij tijd en wijle. Op deze nieuwe cd koppelt Volker Bertelmann zijn prepared piano aan kletterende en zoemende elektronica wat dat gevoel van onrust alleen nog maar verder prikkelt. Maar wel op een prettige prikkelende manier. U snapt: What If is alles behalve een strootje tussen je lippen kabbelpianoplaat. Zelfs als hij begint met sec piano zoals in “I Can’t Express My Love”, dan zwerft er een extra laag mee die zorgt dat je niet liefdevol mijmerend wegdroomt. Toch heeft het door de repeterende geluidspatronen (niet eens per se melodieën) waar Hauschka altijd zo fijn mee experimenteert als geheel een hypnotiserende werking. Check bijvoorbeeld maar eens “Familiair Things Disappear”, dat door de weirde elektronica lekker spacey wordt.

mij=City Slang

File: Hauschka – What If
File Under: Wat als..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top