Millionaire – Sciencing

Unday

Ergens rond de eeuwwisseling was het en we kwamen voor de hoofdact. Geen idee meer wie dat waren, maar nog wel dat we in het Zwolse Hedon ondersteboven werden geblazen door het voorprogramma. Toen ze opkwamen waren we nog vooral bezig met ouwehoeren en ons bier, maar merkten wel op dat de zanger bekend was: speelde hij niet in Mauro Pawlowski’s Evil Superstars? Een minuut later hielden we onze mond (alleen nog open om bier in te gieten en met verbazing toe te kijken): Tim Van Hamels Millionaire ging los. Vunzige, opzwepende en funky sleazerock met rare ritmes en geweldig gitaarwerk. Hun debuutplaat bleek meer van dit recept te bieden en Outside the Simian Flock is sindsdien een klassieker. Na opvolger Paradisiac gaat Millionaire op pauze, al werkt Tim Van Hamel een soloplaat en een hele serie projecten af, waar The Hickey Underworld en Magnus de bekendste van werken. In Magnus speelde uiteraard ook Tom Barman van dEUS, waar Van Hamel ook in speelde; het blijft een incestueuze bende, dat Belgische muziekleven. Nu, ruim tien jaar na dato ligt er een nieuwe plaat. Minder rauw, minder hard. En ook funkier. Sciencing doet verlangen naar live-optredens (ik schat: elk festival in de Benelux). Om Tim Van Hamel Frans te horen zingen in het Serge Gainsbourg-achtige “L’homme Sans Corps”, een duet af te zien werken (“Silent River”) en het meest Millionaire-oude-stempel nummer “Busy Man” te ondergaan. Buitenbeentje-maar-toch-weer-niet “Under A Bamboo Moon”, een zweverige, bijna spirituele track, lijkt uitermate geschikt om op een zwoele, warme zomeravond het rauwe festivalzweet er uit te dansen. En dan ben ik benieuwd wat er tijdens het instrumentale “Visa Running” in de zaal gaat gebeuren. Topplaat.


File: Millionaire – Sciencing
File Under: Jaarlijstjesvoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven