The Mountain Goats – Goths

Merge Records

De melancholie van een verloren jeugd, het is het steeds terugkerende thema van John Darnielle, romanschrijver, liedjessmid en voorman van The Mountain Goats. Draaide het op zijn vorige plaat, Beat the Champ om de herinneringen aan het kleine jochie John Darnielle dat gefascineerd naar Amerikaans worstelen keek, op Goths zijn het, jawel, goths. De vleermuizen die, naar de grond kijkend, bleek en in het zwart gekleed, rondjes draaiden op de dansvloer. Kwartjeszoeken, noemden we dat. Wat is er van ze geworden? Andrew Eldritch bijvoorbeeld, voorman en enig overgebleven lid van The Sisters of Mercy, hoe zou het zijn als hij terugkeerde naar Leeds, waar hij studeerde? (“Andrew Eldritch is moving back to Leeds”) Al die namen die ooit alomtegenwoordig waren, wanneer en hoe zijn ze verdwenen? ‘No one knows when the Batcave closed’, zingt Darnielle dan ook in het openingsnummer “Rain in Soho”. Niemand weet wanneer zijn of haar jeugd afgelopen is, de rode draad op dit – overigens gitaarloze – album over verloren jeugdjaren. Toen elke auto een Blaupunkt-radio had en John Darnielle kon touren met Trent Reznor (wat hij overigens niet gedaan heeft). Mooie tijden. En Robert Smith heeft ongetwijfeld een goed pensioen overgehouden aan de jaren tachtig, Siouxie Sioux redt zich ook vast wel. Maar wie herinnert zich nog Gene Loves Jezebel? John Darnielle schreef een monumentje voor hen (“Abandoned Flesh”) en al die andere jaren ’80-helden. Melancholiek, grappig (‘And the one Celtic Frost album / Almost everybody hates’ in “For the Portuguese Goth Metal Bands”) en onweerstaanbaar.


File: The Mountain Goats – Goths
File Under: Kwartjeszoeken en goud vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top