Meindert Talma – Balsturig

Terwijl ik dit tik staat de Klassieker Feyenoord – Ajax op. Zonder geluid, want de flitsende commercials, het hoogdravend gezwatel van de commentator van dienst en de larger-than-life presentatie van de betaalzender – ik kan het wel dromen. Dan luister ik als begeleiding liever naar de verhalen over andere grote voetballers als Arjen Robben (“verder heeft Bedum niet zoveel: / Vijf kerken, een café en misschien een grote voetbalheld in spe”), Johan Cruijff en trainers als Louis van Gaal (“Als ik God zou zijn, zou ik alles winnen”) en Fritz Korbach (“was ik weer als eerste in het stadion / met een sigaar in de mondhoek en nog beneveld door de alcohol”). Meindert Talma bezingt in zijn schijnbaar eenvoudige, maar o zo vernuftige liedjes de kleine romantiek van niet altijd vanzelfsprekende helden. Zoals Jan Blijham, de stotterende held van Veendam die zijn voeten weleens verkeerd liet spreken: “had de hardheid en de routine / om er per wedstrijd wel drie het ziekenhuis in te schoppen, / maar dat heb ik nooit gedaan”. Of Abe van den Ban, eigenaar van een prachtige snor, Stijn Vreven, de rauwe Utrechtse Vlaming en de even volkse cultheld Dick Nanninga: “Hij rookte al zware shag op zijn twaalfde / en moest al trouwen op zijn achttiende.” Het liefst citeerde ik alle teksten, inclusief de mooie anekdotes en verhalen uit het bij Balsturig meegeleverde boekje. Ik snap die spandoeken met ‘Against Modern Football’ wel. Meindert Talma’s voetbalhelden zijn vele malen groter dan al die spelers van het Feyenoord of Ajax van nu. Op Van Persie na dan: “Robin van Persie zweefde / Robin van Persie zweefde.”
(Overigens: als er een prijs voor mooiste albumcover van het jaar zou zijn, dan nomineerde ik deze.)

mij=Excelsior

File: Meindert Talma – Balsturig
File Under: Against Modern Football

File Social: [Twitter] [Facebook] [Instagram]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven