Anneke van Giersbergen – The Darkest Skies Are The Brightest

Hoe is het toch mogelijk dat wanneer er weer eens een verkiezing is van beste zangeres van Nederland dat dan nooit de naam van Anneke van Giersbergen wordt genoemd? Het kan er aan liggen dat ze toch nog voornamelijk bekend is als zangeres van metalband The Gathering en dat is nu niet een genre waar iedereen voor warmloopt. Maar dat is allang geen excuus meer want Anneke laat zich solo en middels allerlei muzikale zijprojecten en gastoptredens al ruim vijftien jaar van een meer rustige kant horen. Het bijna stuklopen van haar huwelijk was de inspiratie voor haar zevende solo-album The Darkest Skies Are The Brightest. Anneke trok zich terug in een huisje aan de rand van het bos en in afzondering schreef ze de elf persoonlijke liedjes. Geen harde gitaren en harde volumes, maar akoestische gitaren, strijkersarrangementen, fijne koortjes en melodieuze liedjes. En meteen vanaf opener “Agape” raak ik betoverd door haar prachtige stem. Hoewel er hier en daar tekstueel wel wat clichés voorbijkomen vergeef ik haar dat meteen omdat ze me echt raakt. Ze vertelt haar verhaal van hoe zij en haar man van elkaar vervreemdden, afstand namen en uiteindelijk toch besloten te knokken omdat ze toch niet zonder elkaar kunnen. In de wat kleinere liedjes als “The End” en “Losing You” houdt Anneke je ademloos bij de les. Maar ook een wat vrolijkere pop/folksong als “Survive” is fijn. En dat komt allemaal door de werkelijk schitterende stem van Anneke van Giersbergen die als een rustig kabbelend beekje heel mooi door de liedjes meandert. De enige andere zangeres die dit bij mijn weten ook zo onweerstaanbaar doet is Alanis Morissette. Hier in Nederland zijn er maar weinig zangeressen die zich met Anneke van Giersbergen kunnen meten. The Darkest Skies Are The Brightest is een prachtige plaat die, zoals de titel al zegt, het beste uit het slechtste naar boven heeft gehaald.

Inside Out

File: Anneke van Giersbergen – The Darkest Skies Are The Brightest
File Under: Het beste uit het slechtste halen
File Facebook: [Anneke van Giersbergen op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Anneke van Giersbergen]

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top