Spencer Cullum – Spencer Cullum’s Coin Collection

De Britse muzikant Spencer Cullum woont al geruime tijd in Nashville waar hij een veel gevraagd pedal-steelgitarist is. Zo werkte hij onder anderen met Miranda Lambert, Andrew Combs, Dylan LeBlanc en Lambchop. Voor zijn eerste solo-album verzamelde hij een aantal van de beste muzikanten uit de alternative country-scene in Nashville bij elkaar zoals Erin Rae, Caitlin Rose en James Wallace. Eerder genoemde Andrew Combs schreef mee aan “Jack Of Fools” en “Seaside”. Het album kwam vorig jaar al in de Verenigde Staten uit maar is in september in Europa uitgebracht. En als je dan denkt met al die muzikanten uit Nashville naar een countryplaat te gaan luisteren heb je het mis. Spencer Cullum’s Coin Collection klinkt als een Britse jaren zeventig folkplaat in alle vormen van het genre. Van het wat meer psychedelisch-rockerige wat Pink Floyd in haar begindagen had, tot verstilde en akoestische folk à la Nick Drake en John Martyn. En zoals het in de seventies gebruikelijk was heeft het album een instrumentaal nummer van bijna negen minuten. Het nummer heet “Dieterich Buxtehude”, genoemd naar een Deens-Duitse componist uit de 17e eeuw van barokke orgelcomposities. Het is een vreemde, maar lekkere, eend in de bijt. Het neigt naar krautrock en met een beetje fantasie hoor je Kraftwerk hier zo een elektronische versie van maken. Het leuke aan de Spencer Cullum’s Coin Collection is dat je nooit weet welke kant het muntje op valt. Het schiet werkelijk alle kanten uit. Dan weer zacht en lieflijk, om vervolgens weer te ontaarden in bijna jazzy gejam. Spencer Cullums debuutalbum is een avontuurlijke hommage aan de de folk(rock)giganten uit Engeland uit de jaren zestig en zeventig.

Full Time Hobby

File: Spencer Cullum – Spencer Cullum’s Coin Collection
File Under: Vreemde valuta
File Facebook: [Spencer Cullum op Facebook]
File Twitter: [Tweets van Spencer Cullum]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top