Jethro Tull – The Christmas album

Het begint meestal direct na 5 december. De etalages gaan in kerstsfeer en in de winkels wordt de standaard achtergrondmuziek gelardeerd met steeds meer kerstnummers. Dan weet je dus dat op Sky Radio Wham‘s kerstklapper al gedraaid wordt, Flappie inmiddels geslacht is en Chris Rea alweer op weg naar huis gaat voor Kerstmis. Da’s ieder jaar weer hetzelfde. En ieder jaar blijft het toch oubollig en veilig. Want weinig rockbands wagen zich aan het genre. The December People probeerden in 2001 kerstraditionals met symphohits te combineren en gingen heel hard op hun bek. Dus verraste het me dat Jethro Tull zich durfde te wagen aan het kerstgenre. En ze doen het ook nog eens heel aardig. Want het is de beste Jethro Tull productie sinds tijden. Op The Christmas Album ligt de nadruk vooral op sfeer en het bevat veel min of meer akoestische nummers, met zeer passend accordeonwerk, en af en toe mag Martin Barre elektrisch loos gaan. Bijna de helft van de nummers is instrumentaal en zijn, op een aantal traditionals en twee oudere nummers na, speciaal geschreven voor dit album. Waarbij opvalt dat, Tull klassieker “Bourée” hier naadloos tussen past. Maar het blijft een Tull-album dus de hoofdrol is voor de fluit van Ian Anderson. Al met al is het een redelijk onconventioneel maar sfeervol kerstalbum dat niet spettert, maar heerlijk knettert zo bij de kerstboom.

File: Jethro Tull – The Christmas album File Under: Een ander kerstgeluid

One comment

 1. hoi
  ik heb zowel de europese cd en de usa uitvoering
  ik ben 35 jaar fan van de groep
  een hele goeie cd is wat anders als alle andere
  kerst cd,s echt op z’n tull,vooral de dwarsfluit
  van ian anderson is sfeervol
  mvg tullis
  alidor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top