Wir Sind Helden – Die Reklamation

In de jaren ’80 was er de “Neue Deutsche Welle”. De helden van toen waren Nena, Spider Murphy Gang, Rheingold, Falco, Trio, Ina Deter en Codo. Ze maakten leuke populaire liedjes, maar het was toch best braaf. De tijden lijken niet te veranderen, want anno 2003 had Nena met Kim Wilde wederom succes. Nu zou er een “Neue Deutsche Welle” deel twee kunnen ontstaan ware het niet dat er nieuwe bands opstaan. Er was al Spillsbury, die ook in Nederland wel enige beroering opwekt. Nu is er echter ook een andere opgevoerde Nena opgestaan. Deze mevrouw heet Judith Holofernes. Ze is de Berlijnse frontvrouw van het verder Hamburgse Wir sind Helden. WSH heeft na een 5 tracks demo Guten Tag” nu haar eerste debuutalbum uit: Die Reklamation . Het is een poppy mix van synhtesizers, gitaren, up-tempo songs en pittige teksten. Muzikale referenties zijn er behalve de eerder genoemde Nena en Spillsbury te vinden in Garbage en Tocotronic. In de nummers van WSH gaat het over de onafhankelijkheid (“Guten Tag”), de vanzelfsprekendheid (“Ist das so?”), vreemdgaan (“Rüssel an Schwanz”), relaties (“Du erkennst mich nicht wieder”) en de ontembaarheid (“Monster”). Judith lijkt me inderdaad een katje die je niet met blote handen aan moet pakken. Duitsland deed dit met ondersteuning van MTV, en ging plat voor deze band. Ik wil jou hier wel bij helpen. “Wir kommen um die andere Helden abzumelden”, zong ze zelf al in het “Heldenzeit.” Nena kan met pensioen, het is tijd voor deze nieuwe helden.

File: Wir Sind Helden – Die Reklamation
File Under: Neue Deutsche Helden

3 Comments

 1. Ray

  Het tweede album van Wir Sind Helden, te weten Von hier an blind is nog beter en waarschijnlijk staat ze aan de vooravond van hun europese doorbraak in niet-duitstalige landen. Verder worden ze veel vergeleken met de duitse band Juli, zeker aan te raden.

 2. NENA kan niet met pensioen!!!!
  NENA is een veeeeel grotere held dan WSH!!!!!!!!
  NENA FÜR IMMER UND EWIG!!!!
  xx alles liebe xx nena! dat mag niet weg,
  dus, NENA kan nog langer niet met pensioen!
  xx alles liebe xx mij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top