Archive – Noise

Zien op Lowlands (pt.2)?
Eigenlijk kwam hij te vroeg, die nieuwe plaat van Archive. Want ik had de vorige plaat, You All Look The Same To Me, net ontdekt. Of herontdekt eigenlijk. Want toen ik’em uiteindelijk vond, vond ik’em al heel goed. Maar na een fietstocht door de troosteloze randen van Utrecht, met You All Look the Same To Me me op de walkman viel er ineens een kwartje. En realiseerde ik me ineens dat You All Look The Same een geniale plaat was, in plaats van goed. Ik draaide: You All … dan ook keer op keer op keer op keer. Tot ineens Noise uitkwam. Bij een onderzoekje naar Noise bleek dat ik ondertussen al de soundtrack van Michel Vaillant film gemist had. De film ook, maar dat is een ander verhaal. Goed, Noise dus. Wederom uitgekomen op de Franse tak van East West en Michel Vaillant was ook al een Franse film, dus ogenschijnlijk “not your average English band”. Maar genoemde invloeden zijn Engels. En Archive is zo Engels als wat, al heeft zanger Craig Walker niet die typische Engelse sneer. Maar na me verloren te hebben in You All… kostte het me toch wat moeite om in Noise te duiken. Echter, na wat draaibeurten begon ook hier het kwartje te vallen. Gelukkig wat sneller dan bij You All…. En dan komt de onvermijdelijke vraag: “Is Noise beter dan zijn voorganger?” (de soundtrack tellen we niet mee, want hoewel typisch Archive, heeft deze plaat toch een ander doel). Een antwoord is lastig. Er zit wat meer variatie in Noise, en sommige stukken lijken meer behapbaar. Vooralsnog overtreft Noise niet de impact die You All… op mij had. Het zal u echter ongetwijfeld een worst wezen welke impact Noise op mij had, u wilt de impact op u weten. U wilt namen en hokjes, dus u krijgt namen en hokjes, want daar kunt u wat mee. Wat dacht u van een kruising tussen Radiohead‘s OK computer, Pink Floyd‘s Wish You were here en Air‘s Moon Safari? Voor de kenner, een betere The Cooper Temple Clause. Nog beter? Inderdaad, nog beter. Kenners staan dan ook op zondagmiddag om 13:30 uur in de Bravo en de rest zou er moeten staan om zich vervolgens kenner te noemen. En om met grote glimlach te kunnen zeggen: “ik was erbij” als het over legendarische concerten op Lowlands gaat. Archive. Gaat dat zien…

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven