Steve Earle – The Revolution Starts…. Now

‘This machine kills fascists’, schreef Woody Guthrie op zijn gitaar. Muziek kan de maatschappij een zet in de goede richting geven of zelfs regeringen omver werpen. Zonder dat geloof hoeven Bruce Springsteen, de Dixie Chicks, Pearl Jam en al die anderen geen moeite te doen om te pogen Dubya uit het zadel te helpen ten faveure van Democraat John Kerry. Steve Earle gaat – in de traditie van Woody Guthrie – een stap verder. Hij stemt niet alleen zijn tours af op maatschappelijke thema’s – zijn laatste tour stond in het teken van de oorlog in Irak – maar brengt ook een plaat uit die moet helpen in de strijd om de kiezer. The Revolution starts… Now is muzikaal een typische Steve Earle-plaat, vergelijkbaar met bijvoorbeeld zijn vorige, Jerusalem. Het zijn de teksten die het verschil maken. En daar schuilt een gevaar in: hoe beoordeel je na de verkiezingen een track als “Condi, Condi”, de sarcastische liefdesverklaring aan Bush’ veiligheidsadviseur Condoleezza Rice? Steve Earle heeft dit gevaar netjes weten te omzeilen: de titeltrack, waarmee de plaat opent en afsluit, is een stamper die universeel genoeg klinkt om langer mee te gaan en ook de scheldkannonade richting FBI en CIA, “F the CC” kunnen we ongetwijfeld nog jaren meebrullen. Het is de noodzaak die Steve Earle voelt en overbrengt, die deze plaat zijn waarde meegeeft. Of Bush jr. nu wint of John Kerry.

File: Steve Earle – The Revolution Starts…. Now
File Under: ‘Yours for the motherfuckin’revolution’ (Earle in het voorwoord)
File Audio: [Rich’s Man War][F The CC][The Revolution Starts Now]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven