Planalto – Hornito!

Het is een goede Hollandse gewoonte om te willen krijgen wat er op de verpakking staat. Staat er op de doos een stofzuiger met slang en toebehoren dan willen wij ook een stofzuiger met slang en toebehoren. Op het hoesje van Planalto staat een fanfare-orkestje met daarnaast het woord Hornito gevolgd door een uitroepteken. Dat associeer ik dus met blaasinstrumenten. Dus dan verwacht ik op het moment dat ik dit schijfje in mijn cd-lade schuif en de volumeknop een slinger geef ook muziek met veel getoeter. Maar niets van dat. John Edwards (Generator 9) en Stefan Robbers (Acid Junkies) toveren vrijwel al hun geluiden uit doosjes. Met een voorkeur voor doosjes met een fabrieksdatum ergens in de jaren 80. En dat maakt wat ze zelf Latin Techno noemen meteen uiterst herkenbaar. Benadert labelgenoot Buscemi zijn vergelijkbare muziek meer vanuit een Drum’n’Bass en Lounge hoek, Planalto kiest als basis voor gortdroge Electro en Techno. Een verademing tussen al dat gefilter waar men zich naar mijn smaak in de Dance net iets té vaak aan bezondigt. Het geheime wapen is de Braziliaanse zangeres Janaina Rodrigues da Silva. Zij doet mij op haar beste momenten aan het broeierige stemgeluid van Suba-pupil Katia B. denken. Heb ik dan helemaal niks te klagen? Toch ook een goede Hollandse gewoonte. Jawel hoor. Planalto rijdt met z’n vernieuwingspogingen om de Latin te laten Clashen af en toe een doodlopende weg in en soms mis ik die extra warmte van “echte instrumenten”. Want die stonden immers op de verpakking.

Je kunt Planalto vrijdag 10 dec aan het werk zien in Panama (Amsterdam)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top