Le Peuple De L'Herbe

Omdat de volgepakte menigte voor de mainstage er niet echt aantrekkelijk uitziet blijf ik na het interview met Bettie Serveert een beetje in de coulissen hangen om van daaruit het staartje van het optreden van Jasper Steverlinck te zien. Weer terug in de backstage chaos voor het interview met Le Peuple de l’Herbe vinden we onder een stapel tassen en snoeren zowaar een tafeltje en met wat bijeengesprokkelde stoelen – we handelen nog immer onder de noemer ‘improvisatie’ – verschijnt er zowaar iets als een interviewgelegenheid. Het voltallige ‘volk van het kruid’ doet haar naam meteen eer aan: in een vloed van Franse volzinnen worden de zegeningen van Nederland geprezen en links en rechts van me verschijnen grote zakken wiet en parafernalia: ze hebben er zin in vanavond.
peuple


mij=Interview GvA
Jullie derde album, Cube, is net uit. Heeft Huize Maas vanavond de primeur van de live show te pakken?
DJ Stani: Ja, dit is in feite het eerste optreden van de toer. En meteen een belangrijk optreden, want het betreft natuurlijk een showcase festival. We gaan hierna op tournee door heel Europa: 45 gigs in twee maanden waarvan maar 10 shows in Frankrijk, want we willen vooral verder reiken deze toer: Duitsland, Spanje, Nederland, België.
En reiken de tentakels ook naar de overkant van de plas?
Stani: Nee, we gaan niet naar Amerika. We hebben een keer in Montreal gespeeld, maar ik denk dat het erg moeilijk is voor een Franse band om in de VS voet aan de grond te krijgen.
[rapper – human beatbox] JC001: Er zijn ook wat verschillen in mening tussen ons en de overkant van de plas. Ik heb juist een nummer geschreven dat expliciet antioorlog is, dus ik vraag me af of we zelfs langs homeland security komen.
Hoe hebben jullie je voorbereid op de komende tournee?
JC001: Zodra we uit de studio stapten hebben we een grote hal afgehuurd zodat we de live feel goed te pakken konden krijgen en logistieke zaken als 'hoe veel bewegingsruimte heb ik', 'kan ik een beetje bij m'n apparatuur' en 'waar staat de geluidsman?' konden ervaren. Het leek wel een beetje op dat optreden wat Pink Floyd gaf in zo'n leeg amfitheater.
Hebben jullie wel eens in een van de Franse amfitheaters gestaan? Orange, Nîmes?
Stani: Ja, in Vienne. Prachtige locatie en fantastisch om voor zo veel mensen te spelen. Die zomerfestivals zijn te gek. We stonden op het Fête de la Humanité [Humanité is een communistische krant] zelfs voor 80.000 man op met o.a. Youssou N'Dour, merveilleux…
JC001: 80.000 man die helemaal uit hun dak gingen! That was a mad one…
Stani: En in Holland speelden we natuurlijk op Lowlands.
JC001: Toch moet je festivals niet elk jaar doen; You have to have a come back every once and a while, you know.
[drummer] Psychostick: Uiteindelijk houden we toch het meest van de clubs, de muziek komt daar het best tot zijn recht.
peuple
Wat zijn de beste clubs in Europa?
JC001: Mijn persoonlijke favoriet was – want hij is nu gesloten – de Mojo Club at the Reeperbahn in Hamburg. Ze hadden daar bij wijze van eenmalig experiment een venue gemaakt van een verlaten muziekzaak, maar het bleef 12 jaar bestaan! That was the fucking funniest! Nooit, maar dan ook nooit hebben ze daar iets schoongemaakt! Je kon daar werkelijk schaatsen over het tapijt, zo hard van de korsten was het; en ze hadden maar twee toiletten voor de hele toko! Maar niemand kotste er op de vloer, uit respect voor het maar voortdurende experiment.
Laten we het even over de nieuwe plaat hebben. Waar slaat de titel Cube op? Op de gelijknamige film toevallig?
Stani: Ja en nee. 'Cube' is een universeel concept dat je overal tegenkomt, in wiskunde, in menselijke bouwwerken, en ook films dus. Goeie film trouwens! De plaat is opgenomen in onze nieuwe studio [La Supadope Factory]. Ieder van ons kwam met vinyl aan waar interessante sounds op stonden en dan begon het grote creëren. We hebben deze plaat vrijwel uit het niets opgebouwd, we hadden geen ideeën, geen composities. We begonnen echt from scratch. In tegenstelling tot het vorige album zijn we voor dit album wel gestopt met toeren, dit is echt een studioalbum.
[Tegen JC001] Hoe heeft een Engelsman het tot 'permanente gast' van een hecht Frans collectief geschopt?
JC001: Zo'n drie jaar geleden ontmoette ik deze gasten en er was meteen goeie chemie in het spel.
Psychostick: Ja, we hebben toen flink gepaft! [gelach]
Stani: Le peuple, c'est comme une famille. Zo'n beetje iedereen die betrokken is bij de band kent elkaar al van vroeger. JC001's werk kenden we al voordat we hem leerden kennen en toen bleek ook nog eens dat we goed konden samenwerken. We noemen hem wel gast, maar in feite behoort hij tot onze familie, nou extended family misschien!
JC001: Dat mocht je willen! Nee, het is een goede samenwerking. Ik rap tracks op de platen en on stage, maar heb naast Le Peuple ook nog mijn eigen carrière met bijdragen aan o.a. Acid Lounge, Badmarsh and Shri en The Asian Dub Foundation.

Kunnen jullie – behalve in Lyon natuurlijk – nog altijd redelijk onopgemerkt over straat?
JC001: Nou, back in the old days was ik vrij bekend in Engeland als speedrapper, ik behaalde zelfs het Guiness Book of Records. Maar over het algemeen is het altijd erg meegevallen. Ik heb in mijn leven met een paar bands getoerd, waaronder Killing Joke. Ik zag dan backstage hoe het er soms aan toe ging: één grote kermis van fans, groupies en persmuskieten. But luckily I always was the innocent rapper…
Ga je vanavond nog een geschiedenisles dance beatboxen?
JC001: Nee, we spelen een beetje een korte set vanavond, but I shall do a little blast… Maar bij een langere show doe ik hem misschien wel weer.
Stani: JC001 heeft ook een nieuwe beatboxsketch gemaakt, dus moet echt naar een van onze langere shows komen.
[En dan worden de zegeningen van de Lage Landen wreed verstoord door het dienstdoende personeel dat zelfs zover wil gaan de manager erbij te halen als de exotische shaggies niet per direct uitgemaakt worden]
Stani: Jezus, hier ook al?! Treinen, vliegtuigen, restaurants: je mag in Europa nergens meer roken! Het allemaal in handen van de Europese politiek nu, so called 'libéral'… En we moeten in dit kot straks ook al onze apparatuur installeren… pfff…

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven